5 stappen om makkelijk en snel een etiket te lezen
Om een etiket te lezen, is het belangrijk om eerst te weten waar je op moet letten. In deze blog staat een snelle etiketten-check aan de hand van 5 stappen.
Om een etiket te lezen, is het belangrijk om eerst te weten waar je op moet letten. In deze blog staat een snelle etiketten-check aan de hand van 5 stappen.
1. Kijk naar de hoeveelheid
Het volume voor vloeistoffen is liter of milliliter, en voor de massa worden vaak grammen aangegeven. Op basis daarvan kun je de portiegroottes berekenen. Soms heb je al het aantal stuks in een verpakking zitten.
2. Bestudeer de ingrediёnten
Hier tref je een lijstje met grondstoffen van het product aan, samen met de ingrediёnten waarvan bekend is dat ze reacties kunnen veroorzaken (zoals pinda’s, eieren en vis). Dit worden allergenen genoemd. Het ingrediёnt dat het meest terugkomt in het product staat vooraan. De geur- en smaakstoffen zijn aroma’s. Additieven zijn de E-nummers. Die worden toegevoegd om het product te verbeteren of veranderen, zoals conserveermiddelen om het product langer houdbaar te maken. Aroma’s zijn volgens de Warenwet geen additieven, en hebben daardoor geen E-nummer.
3. Check de houdbaarheid
De begrippen ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’ worden vaak met elkaar verward. ‘Te gebruiken tot’ geldt vooral voor voedsel dat snel bederft, zoals vis, vlees en verse sappen. Voeding met ‘ten minste houdbaar tot’ kan langer worden bewaard, zoals kruiden, granen, sommige zuivel en pasta. Na de datum kun je het product vaak nog eten, hoewel het kan veranderen in smaak en textuur.
4. Vind de voedingswaarde
De voedingswaardetabel beschrijft de energie en voedingsstoffen van een product. De belangrijkste die je tegenkomt, zijn: proteïne (eiwitten), (on)verzadigd vet, transvet, koolhydraten, vezels, kilocalorieёn, natrium (zout), toegevoegde suikers, vitaminen en mineralen. De voedingswaarde is per 100 gram of per 100 mililiter aangegeven. Op de voorkant van de verpakking kun je vaak in één oogopslag zien wat de verhoudingen zijn per gemiddelde portie.
5. Lees het bewaaradvies
Onder de voedingswaarde staat het bewaaradvies, zoals gekoeld, droog of donker bewaren. Dit draagt eraan bij dat het product zijn optimale smaak behoudt.
Het is belangrijk om niet alleen te focussen op calorieёn, maar ook op suiker en vet. Transvetten zijn nog schadelijker dan verzadigd vet. Naast ‘suiker’ als benaming worden er ook andere verkapte namen gebruikt, volgens de Consumentenbond maar liefst 50. Vrijwel alles dat eindigt op –ose, zoals glucose, maar ook -stroop of -siroop zijn voorbeelden van suiker.