Top

5 tips tegen zondagavond stress

Een weekend vliegt voorbij. Daarom is het des te belangrijker om er elk moment van te genieten. Toch doen veel mensen dit niet. Zij ervaren namelijk zondagavond stress. De maandagochtend lonkt, en dat betekent stress. En zo ben je opeens één van je drie vrije weekendavonden tóch kwijt aan anticiperende angst. Doodzonde. Daarnaast onnodig.

Het doel van het weekend is om jezelf op te laden. Om energie te krijgen, zodat je maandagochtend weer fris aan de slag kunt. Dat gaat je natuurlijk niet lukken als je je de avond van tevoren al druk hebt gemaakt. Daar gaat je hele uitgeruste energie! Je begint al opgefokt aan je werk, en op deze manier zul je ook al sneller uitgeput raken tijdens je werkweek. Hoog tijd om hier iets aan te gaan doen dus! Hier volgen vijf tips tips:

-Zorg dat je zondag al alles klaar hebt liggen voor de maandag.

De lunch, je kleren, je tas, alles is startklaar. Zo weet je dat je maandagochtend in ieder geval vlekkeloos zal verlopen, wat de stress al wat de kop indrukt. Leuke bijkomstigheid: je kunt wat langer in bed blijven liggen de volgende ochtend. Dat maakt het naar bed gaan ook wat relaxter. Of je kunt de extra tijd die je ’s ochtends hebt gebruiken om extra rustig te ontbijten.

-Bewaar werk dat je niet vervelend vindt voor de maandagochtend.

Zo weet je op de zondagavond dat de maandagochtend echt niet zo vervelend zal worden, omdat je op een prettige manier aan de werkweek begint.

-Benut je zondagavond.

Als je elke week heftige zondagavond stress ervaart, dan is de kans groot dat je deze avond niks anders doet dan je druk maken over de aankomende werkweek. In feite heeft het een verlammend effect. Plan daarom iets afleidends. Veel mensen gebruiken de vrijdag- en zaterdagavond om plannen te maken, maar de zondagavond kan misschien nog wel veel leuker zijn. Spreek af met vrienden, of plan een uitje op de zondag in plaats van de zaterdag.

-Plan iets leuks op de maandag.

De maandag wordt door mensen vaak gezien als de échte werkdag. Hoe vaak spreek je met mensen af op de maandagavond? Daarvoor is het einde van de week veel populairder. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen een hekel aan de maandag hebben, we maken het zélf de minst leuke dag van de week. Door op de maandag iets in te plannen, heb je op de zondagavond iets om naar uit te kijken, wat lijnrecht tegenover de zondagavond stress komt te staan. Zo breng je je gevoelens in een gezonde balans.

-Vermijd alcohol.

De zondag is nog een weekenddag, en dan kijken we toch iets minder kritisch naar ons drinkgedrag. ‘Nog even een glaasje, het is immers weekend.’ Maar het zorgt ervoor dat je slechter slaapt, en kan het stressgevoel op de maandag alleen maar versterken. Hou het dus toch maar bij een glaasje fris.

Is je zondagavond stress echt ontzettend zwaar? Maak het dan bespreekbaar op het werk. Het is natuurlijk niet raar dat je een beetje rouwt om het einde van je weekend. De tijd van uitslapen en vrije tijd is immers voorbij. Maar dit moet niet doorslaan in een knoop in je maag, want dan is er iets goed mis. Praat dan een keer met je werkgever, want dit lijkt erop te wijzen dat je niet op de juiste plek zit nu. Trek eens een keer aan de bel, voor het te laat is. Het kan namelijk tot een burn-out gaan leiden. Zie de zondagavond stress in dat opzicht als een kanarie in de kolenmijn. Het is belangrijk dat je op de zondagavond nog vrolijk kunt fluiten.