6 tips om anderen te overtuigen met je verhaal
Overtuigend presenteren is een kunst. Grote leiders hebben dit goed onder de knie, maar ook zij kunnen last hebben van spanning. Ondanks dat brengen ze hun verhaal vol overtuiging. Wees gerust: met deze slimme trucs lukt het jou ook.
De beste TED talks worden jaren na dato nog bekeken op YouTube. Dit geeft aan hoeveel impact een goed verhaal kan hebben. Wat is het geheim? Hierbij 6 tips om de overtuigingskracht in jezelf te vergroten.
1. Oefening baart kunst
Presenteren kun je leren. Zelfs Barack Obama heeft moeten oefenen om een sterke presentatie neer te zetten. Door te oefenen met intonatie, snelheid, lengte van je verhaal en verschillend publiek, kun je steeds beter inspelen op de situatie en hierdoor ook beter improviseren. Zodanig dat het lijkt alsof je het ter plekke verzint.
2. Vertel oprecht vanuit jezelf
Een geforceerde opeenvolging van feiten komt minder overtuigend over dan een verhaal dat je echt aan het hart ligt. Wees authentiek en het gevoel van flow volgt vanzelf! Probeer bijvoorbeeld persoonlijke anekdotes en humor in je verhaal te verwerken, en dit af te wisselen met bronnen, actualiteiten en cijfers.
Lees ook: Hoe bereik je ‘Flow?’
3. Zorg voor een krachtige opening en sterk einde
Bepaal van tevoren wat je je publiek zeker wilt meegeven, en wat niet. Wat is de boodschap? Begin bijvoorbeeld met:
– een vraag om gelijk de aandacht van je publiek te trekken
– een opvallend verhaal uit de actualiteit
– een kleine opdracht.
Eindig je verhaal met een oneliner, of vertel de mensen hoe ze het kunnen toepassen op hun eigen leven. Een andere manier is om het leukste te bewaren voor het laatst. Dit zorgt ervoor dat je presentatie nog lang bij zal blijven.
4. Beschouw je PowerPoint als bijzaak
Filmpjes, afbeeldingen en tekst in een presentatie zijn mooi meegenomen en geven richting, maar horen niet je redmiddel te zijn. Probeer juist contact te zoeken met het publiek.
5. Geloof in je eigen woorden
Met woorden als ‘best wel’ en ‘soms’ zwak je de presentatie af. Wil je dat anderen je verhaal geloven, dan moet je er zelf ook in geloven. Laat dit terugkomen in je woordgebruik door krachtige woorden te gebruiken die je verhaal ondersteunen. Denk aan het bekende voorbeeld ‘het glas is altijd halfvol of half leeg.’
6. Besteed aandacht aan je houding
Een sterk verhaal is afhankelijk van je non-verbale communicatie. Je publiek moet naar je kijken, dus je lichaamstaal is allesbepalend. Een open houding waarbij je je rug recht houdt en mensen aankijkt, werkt overtuigender dan ingezakt met de armen over elkaar. Teveel heen en weer lopen kan een nerveuze indruk geven, dus let hier ook op.
Niet iedereen wordt uiteindelijk zo overtuigend als Obama, maar met deze tips kun je een heel eind komen. De belangrijkste les die we kunnen halen uit TED talks? Geef echt iets mee aan je publiek. Een goede presentatie draagt energie over.