Top

7x ijzersterke voeding voor je lichaam en hersenen

IJzer komt veel voor in je lichaam. Dat is niet gek, want het is onmisbaar voor de ontwikkeling van jonge kinderen en baby’s, het transport van zuurstof door je lichaam en je weerstand. Benieuwd of jij genoeg ijzer eet? Lees het hier!

IJzer speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, en dus zuurstof voor je lichaam. Met een gezond voedingspatroon krijgen de meeste mensen genoeg ijzer binnen. Benieuwd in welke voedingsmiddelen je veel ijzer kunt vinden? Bekijk het lijstje hieronder.

1. Volkorenbrood en peulvruchten
Alle soorten graanproducten bevatten ijzer, met name tarwe. Probeer eens een portie havermout in de ochtend, eet volkorenbrood als lunch of verwerk bonen en linzen in je maaltijdsalade.

2. Vlees
Alle vleessoorten bevatten veel ijzer. Rundvlees en orgaanvlees net iets meer dan bijvoorbeeld kip, maar voor vlees geldt zeker: varieer en met mate.

3. Donkergroene groenten en kruiden
In principe zit in alle groenten een beetje ijzer. Koolsoorten en donkergroene groenten zoals spinazie, boerenkool, andijvie en rucola zitten er vol mee. Ook gedroogde kruiden zoals peterselie, basilicum en tijm zijn ijzerrijk.

4. Schaaldieren en vis
Alle schaaldieren en vissoorten zitten boordevol ijzer, maar sommigen net iets meer dan anderen. Bijvoorbeeld mosselen en oesters. Vergeet ook de tonijn en sardines niet af en toe in je menu op te nemen.

5. Fruit
Gedroogd fruit is rijk aan ijzer, maar ook hiervoor geldt: oppassen geblazen. Gedroogd fruit is vaak rijk aan toegevoegd suiker. Bepaalde fruitsoorten en citrusvruchten zoals kiwi’s, bessen, sinaasappels en citroen zitten vol vitamine C, dat belangrijk is voor een goede opname van ijzer.

6. Noten en zaden
Een handje noten wordt aanbevolen als tussendoortje, maar geeft ook een extra ijzer-boost. Vooral walnoten, cashewnoten, hazelnoten en pistachenoten. Verder zijn sesamzaadjes, pompoenpitten en pijnboompitten echte ijzer-bommetjes om in maaltijden te verwerken.

7. Ei, tofu en (zoete) aardappel
Ben je vegetarisch? Om genoeg ijzer binnen te krijgen, kunnen ei en tofu uitkomst bieden. Dit is voor flexitariërs ook een prima en gezonde keuze! Vergeet de zoete aardappel en gewone aardappel niet, want deze bevatten ook genoeg ijzer.

Kortom, ijzer vind je overal terug. Bovenstaande voedingsmiddelen zijn slechts een richtlijn. Afhankelijk van de bereiding en combinaties van voedingsmiddelen, kan ijzer goed of juist minder goed worden opgenomen door het lichaam. Het belangrijkste is een gevarieerd en gezond eetpatroon, volgens de Schijf van Vijf. Dan krijg je naast ijzer ook andere essentiёle voedingsstoffen binnen die goed zijn voor je lijf.

7x ijzersterke voeding voor je lichaam en hersenen

IJzer komt veel voor in je lichaam. Dat is niet gek, want het is onmisbaar voor de ontwikkeling van jonge kinderen en baby’s, het transport van zuurstof door je lichaam en je weerstand. Benieuwd of jij genoeg ijzer eet? Lees het hier!

IJzer speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, en dus zuurstof voor je lichaam. Met een gezond voedingspatroon krijgen de meeste mensen genoeg ijzer binnen. Benieuwd in welke voedingsmiddelen je veel ijzer kunt vinden? Bekijk het lijstje hieronder.

1. Volkorenbrood en peulvruchten
Alle soorten graanproducten bevatten ijzer, met name tarwe. Probeer eens een portie havermout in de ochtend, eet volkorenbrood als lunch of verwerk bonen en linzen in je maaltijdsalade.

2. Vlees
Alle vleessoorten bevatten veel ijzer. Rundvlees en orgaanvlees net iets meer dan bijvoorbeeld kip, maar voor vlees geldt zeker: varieer en met mate.

3. Donkergroene groenten en kruiden
In principe zit in alle groenten een beetje ijzer. Koolsoorten en donkergroene groenten zoals spinazie, boerenkool, andijvie en rucola zitten er vol mee. Ook gedroogde kruiden zoals peterselie, basilicum en tijm zijn ijzerrijk.

4. Schaaldieren en vis
Alle schaaldieren en vissoorten zitten boordevol ijzer, maar sommigen net iets meer dan anderen. Bijvoorbeeld mosselen en oesters. Vergeet ook de tonijn en sardines niet af en toe in je menu op te nemen.

5. Fruit
Gedroogd fruit is rijk aan ijzer, maar ook hiervoor geldt: oppassen geblazen. Gedroogd fruit is vaak rijk aan toegevoegd suiker. Bepaalde fruitsoorten en citrusvruchten zoals kiwi’s, bessen, sinaasappels en citroen zitten vol vitamine C, dat belangrijk is voor een goede opname van ijzer.

6. Noten en zaden
Een handje noten wordt aanbevolen als tussendoortje, maar geeft ook een extra ijzer-boost. Vooral walnoten, cashewnoten, hazelnoten en pistachenoten. Verder zijn sesamzaadjes, pompoenpitten en pijnboompitten echte ijzer-bommetjes om in maaltijden te verwerken.

7. Ei, tofu en (zoete) aardappel
Ben je vegetarisch? Om genoeg ijzer binnen te krijgen, kunnen ei en tofu uitkomst bieden. Dit is voor flexitariërs ook een prima en gezonde keuze! Vergeet de zoete aardappel en gewone aardappel niet, want deze bevatten ook genoeg ijzer.

Kortom, ijzer vind je overal terug. Bovenstaande voedingsmiddelen zijn slechts een richtlijn. Afhankelijk van de bereiding en combinaties van voedingsmiddelen, kan ijzer goed of juist minder goed worden opgenomen door het lichaam. Het belangrijkste is een gevarieerd en gezond eetpatroon, volgens de Schijf van Vijf. Dan krijg je naast ijzer ook andere essentiёle voedingsstoffen binnen die goed zijn voor je lijf.