Top

Afvallen? Zo doe je het goed

Afvallen is vooral een innerlijk proces. Als de basis niet klopt, is het moeilijk om vol te houden. Met deze basisregels van Tsuru expert en cardioloog Drs. Ruud van Langeveld lukt het toch.

Je kunt veel adviezen ter harte nemen en een poging wagen om ze uit te voeren. Maar als de basis niet klopt, dan is het hele voornemen om af te vallen gedoemd om te mislukken. Hoe voorkom je dit? Hiervoor gelden een paar basisregels.

1. Matig, maar elimineer niet
Blijf vooral eten wat je lekker vindt, ook al is het niet heel gezond. Alleen… eet er minder van. Zo doe je dat:
– deel met een ander
– bestel een kleinere portie dan gewoonlijk
– neem de helft en bewaar de rest voor een volgende keer.

Je moet leren om je portie – de hoeveelheid van wat je lekker vindt, maar je toch een beetje een schuldgevoel geeft – te matigen of er langer mee te doen.

2. Doe eens wat langzamer
Er zijn twee manieren, namelijk langzamer kauwen of meer tijd nemen voor het gehele opdien- en eetproces. Langzamer kauwen betekent ook dat je het verteringsproces bevordert. Vertragen begint al bij het dekken van de tafel. Je maakt je klaar voor de juiste mindset.

Door deze tactiek ‘sync’ je lichaam en geest. Pas dan heeft je lichaam de tijd om door te geven aan de hersenen dat het genoeg heeft. Je mag genieten, dat is niet verboden. Als je maar vertraagt.

3. Samen
Eet zo vaak mogelijk met anderen samen. Je eet dan langzamer, het is gezelliger en het verbetert je spijsvertering.

4. Sla niets over, maar maak een plannetje
Door maaltijden over te slaan, krijg je meer honger en eet je meer bij de daarop volgende maaltijd. Je kunt beter 3x per dag eten, niets overslaan dus. Daartussenin plan je een kleine snack als je daar normaal gesproken behoefte aan hebt. Door een kleine snack te plannen, voorkom je dat je teveel gaat snacken.

De stenen waarop je het systeem van goed, gezond en gematigd eten bouwt, moeten er staan alvorens je begint. De bouwstenen voor een gezond gewicht zijn matigheid en evenwicht aanbrengen in je eetpatroon. Hoe ziet dat er dan uit? Eet tot je net niet vol zit, eet van alles wat en mix en combineer. En houd goede zin! Bouw daarop een aantal regels die je hanteert als handvatten. Deze blog helpt daarbij.

Afvallen? Zo doe je het goed

Afvallen is vooral een innerlijk proces. Als de basis niet klopt, is het moeilijk om vol te houden. Met deze basisregels van Tsuru expert en cardioloog Drs. Ruud van Langeveld lukt het toch.

Je kunt veel adviezen ter harte nemen en een poging wagen om ze uit te voeren. Maar als de basis niet klopt, dan is het hele voornemen om af te vallen gedoemd om te mislukken. Hoe voorkom je dit? Hiervoor gelden een paar basisregels.

1. Matig, maar elimineer niet
Blijf vooral eten wat je lekker vindt, ook al is het niet heel gezond. Alleen… eet er minder van. Zo doe je dat:
– deel met een ander
– bestel een kleinere portie dan gewoonlijk
– neem de helft en bewaar de rest voor een volgende keer.

Je moet leren om je portie – de hoeveelheid van wat je lekker vindt, maar je toch een beetje een schuldgevoel geeft – te matigen of er langer mee te doen.

2. Doe eens wat langzamer
Er zijn twee manieren, namelijk langzamer kauwen of meer tijd nemen voor het gehele opdien- en eetproces. Langzamer kauwen betekent ook dat je het verteringsproces bevordert. Vertragen begint al bij het dekken van de tafel. Je maakt je klaar voor de juiste mindset.

Door deze tactiek ‘sync’ je lichaam en geest. Pas dan heeft je lichaam de tijd om door te geven aan de hersenen dat het genoeg heeft. Je mag genieten, dat is niet verboden. Als je maar vertraagt.

3. Samen
Eet zo vaak mogelijk met anderen samen. Je eet dan langzamer, het is gezelliger en het verbetert je spijsvertering.

4. Sla niets over, maar maak een plannetje
Door maaltijden over te slaan, krijg je meer honger en eet je meer bij de daarop volgende maaltijd. Je kunt beter 3x per dag eten, niets overslaan dus. Daartussenin plan je een kleine snack als je daar normaal gesproken behoefte aan hebt. Door een kleine snack te plannen, voorkom je dat je teveel gaat snacken.

De stenen waarop je het systeem van goed, gezond en gematigd eten bouwt, moeten er staan alvorens je begint. De bouwstenen voor een gezond gewicht zijn matigheid en evenwicht aanbrengen in je eetpatroon. Hoe ziet dat er dan uit? Eet tot je net niet vol zit, eet van alles wat en mix en combineer. En houd goede zin! Bouw daarop een aantal regels die je hanteert als handvatten. Deze blog helpt daarbij.