Bepaal je voedingskeuzes met micro en macro
Teveel eten van een bepaald voedingsmiddel zorgt al snel voor een eenzijdig voedingspatroon. Met de juiste indeling leer je gezond en gevarieerd te eten.
Voedingsstoffen zijn op te delen in micro- en macrovoedingsstoffen. Onder macro (groot) vallen de hoofdbestanddelen van voeding, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vocht en alcohol. Onder micro (klein) vallen vooral vitamines en mineralen. Door op deze manier een indeling te maken van de voeding die je dagelijks binnen wil krijgen, ben je vooral gericht op de inhoud.
Micro’s en macro’s
Door puur te kijken naar micro’s en macro’s is er in principe geen voedsel dat je niet mag eten, zolang je macro’s en micro’s maar in balans zijn. Eten en drinken geven je de energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en te bewegen. Je blijft op gewicht als er balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt. Kort gezegd: wat je eet, moet je ook verbranden. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met bijvoorbeeld het kweken van spiermassa: het gaat puur om calorieën. Als je een gezond eetpatroon hebt is het niet erg om ook iets te nemen met minder voedingswaarde, zolang het totaal aantal calorieën maar in balans is.
‘Het sleutelwoord is balans’
Gezond en gevarieerd
Of je in energiebalans bent, heb je grotendeels zelf in de hand. Het gevaar schuilt in het te veel eten van een bepaald voedingsmiddel. Vooral de macro’s dienen daardoor nauwgezet in de gaten gehouden te worden. De neiging is namelijk groot om bij flexibele voedingskeuzes de micro’s te vergeten. Voor elk type lichaam is er dagelijks een bepaald aantal calorieën onder te verdelen, wat ervoor zorgt dat je gewicht verliest of toeneemt. Alleen maar natuurlijke en verse producten eten betekent niet dat je automatisch afvalt, ook al doet de kwaliteit van voedsel er nog steeds toe. Het is dus raadzaam om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Neem bijvoorbeeld een richtlijn van 80% gezond en 20% minder gezonde opties.
Je bepaalt zelf hoeveel je eet en hoe actief je bent. Als je niet zo actief bent, gebruik je minder energie dan wanneer je wel actief bent. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met bijvoorbeeld het kweken van spiermassa: het gaat puur om calorieën. Als je een gezond eetpatroon hebt is het niet erg om ook iets te nemen met minder voedingswaarde, zolang het totaal aantal calorieën maar in balans is.