Top

Blokkerende gedachten vs. helpende gedachten

Je gedachten kunnen een helpende vriend zijn, maar ze kunnen ook juist tegen je werken. Wellicht maak je het vaker mee: je zit in een stressvolle situatie, en je voelt de druk hand over hand toenemen. Je hartslag schiet omhoog, je moet iets doen om de paniek te temperen. Vaak heb je dan gedachten als ‘het valt allemaal wel mee’, ‘wat is het ergste dat kan gebeuren?’, ‘het komt vanzelf wel goed’. Je kalmeert.

Maar je kunt jezelf ook van het tegenovergestelde overtuigen. Ook dat gebeurt vaak. ‘Dit moet goed gaan’, ‘ik kan dit niet’, ‘het komt nooit meer goed’. Het verraderlijke aan deze gedachten is dat je denkt dat ze je beschermen, terwijl je er eigenlijk helemaal niets aan hebt. Je denkt in uitersten, je blokkeert, je geeft op. Het is soms makkelijker om in een moeilijke situatie dit soort gedachten te hebben, dan de eerder genoemde positieve gedachten. Toch geldt het dwingende advies: doe dit niet!

Helpende gedachten

Herken jij jezelf in dit doemdenken? Sta maar eens stil bij de gedachten die je hebt in vervelende of moeilijke situaties. Wanneer was je voor de laatste keer in paniek, of boos, of verdrietig? Want ging er toen door je heen? Het komt vanzelf wel weer goed? Of nooit meer? Het eerste is een helpende gedachte. Het tweede is een blokkerende gedachten.

Leer blokkerende gedachten te herkennen

Als je merkt dat een gedachte je voor het blok zet, dan is dit waarschijnlijk een blokkerende gedachte. Je kunt er niet tegenin gaan, en het biedt geen perspectief. Om deze om te kunnen zetten naar een helpende gedachte, zul je deze gedachte eerst moeten opschrijven. Een voorbeeld:

‘Ik kan niet aan dit project beginnen, omdat ik geen fouten mag maken.’

Je leest het er al aan, dit blokkeert je. Door dit eerst op te schrijven en daarna je gedachte actief te veranderen, kun je wel beginnen:

Als ik fouten maak tijdens dit project, dan kan ik daarvan leren.’

Een ander voorbeeld:

‘Ik ga niet naar die verjaardag, niemand daar vindt me aardig.’

Ook dit kun je omzetten:

‘Misschien leer ik wel een leuk iemand kennen op die verjaardag waar ik verder niemand ken.’

Een derde voorbeeld:

‘Mijn toekomst ziet er somber uit, het zal niet veel beter worden.’

Bedenk wederom een manier waarop je deze situatie kunt ombuigen, waardoor je er een hoopvolle boodschap aan kunt binden:

‘Het ziet er nu misschien slecht uit, maar dat betekent niet dat het zo blijft als ik mijn best blijf doen.’

In plaats van bij de pakken neerzitten, daag je jezelf nu uit om je best te doen. Je blokkeert niet, maar daagt jezelf uit. Dat doe je zonder iets aan je omgeving te veranderen, het enige dat je doet is met een andere invalshoek over een situatie denken. Je geeft jezelf de ruimte om wél iets aan je situatie te doen.

Schaf een notitieboekje aan voor omdenken

Als je dus merkt dat je heel negatief denkt of blokkeert, schrijf dan letterlijk op wat je denkt en hoe je je voelt. Door het concreet te maken, kun je met enige creativiteit hier een helpende gedachte van maken. Heb je vaak last van blokkerende gedachten? Gebruik dan een specifiek notitieboekje om deze oefeningen uit te voeren. Je komt er vanzelf achter dat situaties vaak niet zo erg zijn als je zelf denkt.