Top

Coronalunch: 'Snel achter de laptop wat naar binnen schuiven is niet goed'

Al ruim een jaar werken we zoveel mogelijk thuis. Gezellig samen lunchen in de kantine behoort voor velen dan ook tot een ver verleden. Onze lunchpauze houden we regelmatig met ons bord achter het toetsenbord. Hoe ongezond is dat?

Even snel een boterham naar binnen proppen terwijl je aan het werk bent, erg goed is het niet voor je. “Als je achter je computer eet, ben je afgeleid”, zegt Marianne Rook van de Maag Lever Darm Stichting. “Je krijgt een signaal dat je vol zit, maar als je afgeleid bent dan merk je dat signaal niet.”

Het gevolg is dat je door blijft eten. Ook eet je snel en kauw je weinig, waardoor er grotere brokken eten in je maag terecht komen. “Daardoor moet je spijsvertering harder aan het werk. Als je weinig tijd voor eten neemt, dan ben je niet zo bezig met wat je eet en je beweging en dat kan tot verstopping leiden.”

Risico op ziekte

Het is dus belangrijk om aandacht te hebben voor wat je eet en hoe je dat doet. “Mensen denken: wat ik eet, komt er weer uit. Maar het is meer dan dat. De spijsvertering zien wij als de bron van gezondheid en de start van ziektes. Als je er niet goed voor zorgt, dan kun je er ziek van worden”, zegt Rook.

Haar advies is dus om er niet klakkeloos wat in te gooien terwijl je nog achter je computer zit. “Als je gezond eet en let op hoe je dat eet, beperk je het risico om een ziekte te krijgen.”

Minder productief

Ook voor je mentale gesteldheid is het beter om niet op je thuiswerkplek te eten. “De lunch is er om brandstof binnen te krijgen, maar het is ook een moment om je hoofd leeg te maken en te converseren met collega’s en dat zorgt voor saamhorigheid”, vertelt psycholoog Thijs Launspach.

Nu moeten we dus vaak alleen eten. “Dat vinden we niet zo leuk en dan gaan we op zoek naar afleiding door te werken. Als je stopt met werken om te lunchen, voel je je alleen en dat voelt niet prettig”, zegt Launspach. “Daarnaast vinden mensen het prettig om iets te doen te hebben.”

Er zijn ook mensen die het handig vinden om tijdens het eten nog even door te werken. Dat werkt alleen averechts voor je productiviteit. “Als je dat te lang doet, word je minder productief. Het is dus heel belangrijk om lunchpauze te nemen, en ook andere korte pauzes.”

EditieNL
Bron: RTL Nieuws

Gebied(en):

  • Voeding

Bron: Het Tsuru Team

Share