Dankbaarheid kun je leren
Waardering wordt vaak onderschat, terwijl het heel belangrijk is om gemotiveerd te zijn. Maak van dankbaarheid een gewoonte door je te focussen op positieve emoties.
Volgens Leven in dankbaarheid: twaalf maanden die je leven zullen veranderen van antropologe Angeles Arrien is werk een levensdoel. De een ziet het als een uiting van creativiteit, terwijl het voor de ander een uiting van dienstbaarheid is. Betekenisvolle situaties creëren kan overal, mits je in staat bent om positieve emoties over te dragen.
Waardering op het werk
Dankbaarheid kun je uit verschillende aspecten van je leven halen: denk aan levenslessen en goede daden. Positieve emoties leiden vaak weer tot nieuwe positieve emoties. Als je kijkt naar je financiële situatie, gezondheid of gezinsleven, dan zijn er altijd wel dingen om dankbaar voor te zijn. Een oprechte blijk van waardering krijgen op het werk heeft een positieve invloed op de productiviteit en samenwerking, waardoor je zelf ook vrijgeviger wordt. Dit gaat om kleine en spontane gebaren, zoals een kaartje, compliment, gift of schouderklopje. Echte waardering gaat namelijk niet alleen om extra loon, maar vooral om respect en een invulling van je levensdoel.
‘Never let the things you want make you forget the things you have’
Dankbaarheid oefenen
Om waardering te geven en ontvangen, is het belangrijk dat je in de eerste plaats jezelf waardeert. Emoties zoals jaloezie, hebzucht, woede en trots kunnen de weg naar dankbaarheid dwarsbomen. Door dankbaarheid te oefenen kun je deze emoties de baas zijn en het positieve gevoel versterken, waardoor je welzijn wordt verhoogd. In plaats van jezelf bijvoorbeeld met anderen te vergelijken en daardoor juist ontevreden te worden, kun je je ook focussen op de zaken die de mogelijkheid geven om verder te groeien. Schrijf bijvoorbeeld op waar je dankbaar voor bent en welke kwaliteiten je verder kunnen helpen. Hoe meer dankbaarheid je ervaart, des te groter de kans dat je pro-sociaal bent naar anderen.
Sta eens stil bij hoe jij je liefde voor anderen uitdrukt. Wuif jij complimenten makkelijk weg, of vind je het bijvoorbeeld lastig om zelf een compliment te geven? Merk aan het einde van de dag op wie of wat je gelukkig heeft gemaakt, en onderneem actie om sociale relaties te onderhouden en versterken. Oprechte dankbaarheid oefenen hoeft niet moeilijk te zijn: een simpel ‘dankjewel’ is al een goed begin.