Top

De invloed van je leefstijl op de kans op kanker

Het is vandaag Wereldkankerdag, de dag waarop we extra aandacht besteden aan de impact van kanker. De ziekte beïnvloedt uiteindelijk 1 op de 3 Nederlanders. Maar de invloed van kanker reikt verder dan dat. Ook vrienden en familieleden voelen de pijn. Het is daarom belangrijk om geregeld bij de ziekte stil te staan.

Hoewel kanker erfelijk kan zijn, kan je levensstijl ook een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van kanker. Cardioloog en gezondheidsexpert drs. Ruud van Langeveld legt in deze blog uit hoe deze factoren een rol spelen:

Kanker is een grotendeels te voorkomen ziekte. Heel grofweg gezegd speelt roken voor zeker een kwart een rol, de manier waarop je eet is in één derde deel verantwoordelijk. Infecties en zaken als de kwalijke invloed van stress, lichamelijk niet actief zijn, etc. doen de rest.

Hoe dan ook, tel je dit allemaal op, dan kom je al aardig in de buurt van 90%. Dit zou dus te voorkomen kunnen zijn door je leefstijl. De rest vindt haar oorsprong in erfelijkheid.

Voeding, sport, alcohol, roken, stress. Daar gaat het in het merendeel om. Hoe je genetisch in elkaar steekt, dus of er in je familie meer of minder kanker voorkomt, is minder belangrijk. Onze genen bepalen zeker niet ons lot. Daarvoor steken we biologisch gezien veel te ingewikkeld in elkaar. Genen vertellen je alleen over de kans die je hebt om ergens gedurende je leven kankercellen te ontwikkelen. Die informatie is van belang. Maar ze bepalen in geen enkel opzicht je toekomst.

Een vergelijking: met een auto kun je in principe een dusdanig ongeluk veroorzaken. Maar alleen als je zeer onvoorzichtig rijdt en bij wijze van spreken met je ogen dicht achter het stuur zit. Als je oplet, de goede dingen doet en de auto de goede kant opstuurt, dan gebeurt er als het goed is niets. De genen die je hebt meegekregen gaan een relatie aan met je omgeving. In goede omstandigheden blijft alles keurig onder controle.

Er zijn veel studies gedaan onder identieke twee-eiige tweelingen. Zij zijn dus in het bezit van hetzelfde genenpakket. Zodra één van beiden een gezonde leefstijl aanhoudt en de ander niet, begin je al na jaren het effect te zien.