Top

De ongezonde gevolgen van wintertijd naar zomertijd

Er is dit weekend weer geschoven met de tijd. De klok is een uur vooruit gezet. Dat zo’n uurtje toch wel effect heeft op de gezondheid, dat is al langer bekend. Maar wat zijn precies de effecten? Klinisch psycholoog drs. Jessy Brouwers legt het uit in deze blog:

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de conclusie is dat het gezonder is om één vaste tijd aan te houden.

Het blijkt dat, na het wisselen van de tijd en dan met name van wintertijd naar zomertijd, dit negatieve effecten heeft op de gezondheid:

  • Mensen slapen slechter en korter. Dit kan weken aanhouden.
  • Dit heeft negatieve invloed op concentratie, stemmingen, prestatievermogen en het energieniveau.
  • Tevens is aangetoond dat er hartinfarcten voorkomen dan in de rest van het jaar.

De invloed van licht heeft veel invloed op ons slaappatroon. Onder invloed van licht vermindering maken we melatonine aan en worden we slaperig, zo ook bij toename van licht worden we wakker. Er bestaat een ideaal standaard ritme dat het beste is voor de volksgezondheid, namelijk de tijd bij de nulmeridiaan bij Greenwich (Engeland) . Dit is voor Nederland één uur vroeger dan de standaardtijd.

Al langere tijd wordt er discussie gevoerd door de overheid om de tijdswisseling. Deze discussie zal nog wel enige tijd aanhouden. Dit ritme is ingevoerd met de bedoeling een beter economisch klimaat te scheppen en om meer energie te genereren. Nu blijkt dat dat effect dus te betwijfelen valt.

Als je bij jezelf nagaat of je verschillen voelt, moet je al heel bewust gaan registreren hoe je slaappatroon is. Slaap je moeilijker in dan voorheen? Of juist moeilijker door dan voorheen?  En heel belangrijk: word je uitgerust wakker?

Bij drie maal “nee”, dan heb je echt last van de tijdswisseling. Bereid je voor op enkele weken wennen.

Het blijkt dat vooral avondmensen het meeste last hebben. Dit is ook logisch, want zij worden ‘gedwongen” een uur eerder te gaan slapen en een uur eerder op te staan. Dit terwijl de natuurlijke neiging, ofwel natuurlijk ritme van avondmensen, juist is om later te gaan slapen en later op te staan. (Echte) avondmensen moeten iedere ochtend een kleine strijd voeren om echt wakker te worden. Dit is anders dan niet uitgerust zijn, het is namelijk een ‘state of mind’. Er wordt weleens gezegd dat een avondmens ieder ochtend een mini depressie moet overwinnen. Dus sterkte avondmensen, en veel plezier ochtendmensen! De overige zullen weinig verschil merken.