Top

De strijd tegen diabetes

In onze vorige blog schreven we al hoe veelvuldig diabetes onder Nederlanders voorkomt. Dat het aantal mensen met diabetes ook nog eens snel groeit, is zorgwekkend. Het is dan ook niet raar dat Het Diabetes Fonds aandacht vraagt voor een Nationale Diabetes Dag. Extra bewustwording rondom de ziekte is van groot belang.

Zolang het aantal diabetespatiënten in Nederland blijft groeien is het cruciaal om geregeld stil te staan bij wat diabetes precies is, en wat je ertegen kunt doen. In de volksmond wordt het ook wel suikerziekte genoemd. Dat komt omdat diabetes gekenmerkt wordt door een herhaaldelijk verhoogde bloedglucose- of bloedsuikerwaarden. Daarnaast heb je twee types diabetes, namelijk type 1 (slechts één op de tien diabetespatiënten lijdt hieraan), en type 2 (de overige negen op de tien). Type 1 komt voor op jonge leeftijd, en heeft weinig te maken met je leefstijl. Een gezondere leefstijl zal op zich hierop dan ook geen invloed hebben, of het in ieder geval niet voorkomen.

Diabetes type 2, de meest voorkomende vorm, is echter wél door een gezonde leefstijl goed te beïnvloeden. Je kunt het zelfs omkeren. Dit zul je echter helaas niet bereiken door een snelle of simpele oplossing. Je moet een gezonde leefstijl aanleren, en dat is iets waar je elke dag actief bezig mee moet zijn. Wat kilo’s verliezen is essentieel.

Het belangrijkste is dat je kijkt naar meerdere leefstijlgebieden tegelijk. Natuurlijk is een gezonde voeding ontzettend van belang, maar dat is niet het enige dat telt. Door daarnaast ook nog eens voldoende te bewegen ervaar je meer effect.

Een gezonde eetwijze vraagt om een aantal richtlijnen die Het Diabetes Fonds onder de aandacht brengt. Eet gevarieerd en met mate, snoep zo min mogelijk en vermijd suikerrijke dranken en vruchtensappen. Zorg echter wel dat je voldoende fruit en groente eet, kies liever voor volkorenproducten, eet mager en onbewerkt vlees, en gebruik weinig zout. Simpele, alledaagse adviezen.

Wat bewegen betreft, ook hier hoef je niet in door te slaan. Zelfs als je een paar kilo afvalt, verminder je de kans op diabetes al direct. Bij overgewicht heeft het lichaam meer moeite met de bloedsuiker in balans te houden.

En het moet toch weer gezegd zijn: ook roken speelt een grote rol in de kans op diabetes. Het vergroot het risico met 30 tot 40%!

De stappen die je kunt zetten om diabetes te voorkomen, zijn dezelfde in geval je al diabetes hebt en de ziekte wilt omkeren. Ook hier speelt je gewicht weer een belangrijke rol. Door een paar kilo te verliezen als je overgewicht hebt,kan je lichaam alweer beter reageren op insuline. Probeer minder koolhydraten te eten, en vervang dit door groente, fruit of mager vlees.

Het Diabetes Fonds geeft daarnaast een richtlijn voor de tijd die je per week moet besteden aan beweging: 2,5 uur. Dit hoeft echt geen topsport te zijn, wandelen of fietsen volstaat al.

Door hieraan te werken voel je je niet alleen beter en fitter, ook de kans op ernstige complicaties die door diabetes kunnen worden veroorzaakt wordt kleiner.