Top

De voordelen van eiwitten

Eiwitten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Een ander woord hiervoor is proteïne. Een voedingspatroon met veel eiwitten helpt doorgaans om op gewicht te blijven, omdat het verzadigende effect groter is. Ze vormen het fundament van alle cellen en onderhouden het spierstelsel.

Eiwitten per kilogram
Beweeg je regelmatig en wil je gewicht verliezen of juist op een gezond gewicht blijven? Wil je daarnaast je spierweefsel behouden of vergroten? Dan is het goed om te kijken naar de verhouding eiwitten die je binnenkrijgt. Er wordt vaak rekening gehouden met gram per kilogram lichaamsgewicht. Een gemiddelde volwassen man of vrouw heeft tussen de 0,75 en 1 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig aan eiwitten. Daarop zijn uitzonderingen, want het hangt af van de mate van inspanning. Duursporters, gewichtheffers en zwangere vrouwen hebben meer eiwitten nodig, gemiddeld tussen de 1,5 en 2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Vegetariërs en veganisten moeten ook letten op hun dagelijkse eiwitinname.

‘Life goes faster on protein’

Verschil in eiwitten
Ei, melk, vlees en vis worden ook wel dierlijke eiwitten genoemd. Dit zijn voedseleiwitten met een hoge biologische waarde: ze lijken het meest op lichaamseiwit. Dit zijn volwaardige eiwitten waaruit het lichaam veel eigen eiwitten kan opbouwen. Voedseleiwitten met een lage biologische waarde zijn bijvoorbeeld graanproducten, peulvruchten en noten, ook wel plantaardige eiwitten. Hieruit kan weinig lichaamseiwit worden opgebouwd. Een mengsel van eiwitten komt het vaakst voor, zoals tarweproducten met melkproducten of vlees met aardappelen en groente. Dit soort combinaties verhogen de eiwitwaarde van het voedsel, waardoor je het maximale haalt uit je dagelijkse eiwitinname.

Eiwitten zijn niet alleen goed voor een gezond gewicht. Uit onderzoek blijkt dat een eiwitrijk ontbijt je prestatievermogen verbetert ten opzichte van koolhydraten. Het zou na de lunch ook helpen tegen een middagdip, omdat koolhydraten het slaapstofje serotonine stimuleren. ‘s Avonds een eiwitrijke snack is ook goed om een gevoel van trek tegen te gaan. Al met al zijn eiwitten gezond, zolang je voor de juiste combinaties gaat. Vlees, kaas en volle melk bevatten namelijk veel verzadigde vetten. Het is dus belangrijk om gevarieerd te blijven eten.

De voordelen van eiwitten

Voldoende eiwitten dragen bij aan een gezond voedingspatroon, gewicht en de opbouw van spiermassa. Daarnaast heb je langer een verzadigd gevoel.

Eiwitten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Een ander woord hiervoor is proteïne. Een voedingspatroon met veel eiwitten helpt doorgaans om op gewicht te blijven, omdat het verzadigende effect groter is. Ze vormen het fundament van alle cellen en onderhouden het spierstelsel.

Eiwitten per kilogram
Beweeg je regelmatig en wil je gewicht verliezen of juist op een gezond gewicht blijven? Wil je daarnaast je spierweefsel behouden of vergroten? Dan is het goed om te kijken naar de verhouding eiwitten die je binnenkrijgt. Er wordt vaak rekening gehouden met gram per kilogram lichaamsgewicht. Een gemiddelde volwassen man of vrouw heeft tussen de 0,75 en 1 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig aan eiwitten. Daarop zijn uitzonderingen, want het hangt af van de mate van inspanning. Duursporters, gewichtheffers en zwangere vrouwen hebben meer eiwitten nodig, gemiddeld tussen de 1,5 en 2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Vegetariërs en veganisten moeten ook letten op hun dagelijkse eiwitinname.

‘Life goes faster on protein’

Verschil in eiwitten
Ei, melk, vlees en vis worden ook wel dierlijke eiwitten genoemd. Dit zijn voedseleiwitten met een hoge biologische waarde: ze lijken het meest op lichaamseiwit. Dit zijn volwaardige eiwitten waaruit het lichaam veel eigen eiwitten kan opbouwen. Voedseleiwitten met een lage biologische waarde zijn bijvoorbeeld graanproducten, peulvruchten en noten, ook wel plantaardige eiwitten. Hieruit kan weinig lichaamseiwit worden opgebouwd. Een mengsel van eiwitten komt het vaakst voor, zoals tarweproducten met melkproducten of vlees met aardappelen en groente. Dit soort combinaties verhogen de eiwitwaarde van het voedsel, waardoor je het maximale haalt uit je dagelijkse eiwitinname.

Eiwitten zijn niet alleen goed voor een gezond gewicht. Uit onderzoek blijkt dat een eiwitrijk ontbijt je prestatievermogen verbetert ten opzichte van koolhydraten. Het zou na de lunch ook helpen tegen een middagdip, omdat koolhydraten het slaapstofje serotonine stimuleren. ‘s Avonds een eiwitrijke snack is ook goed om een gevoel van trek tegen te gaan. Al met al zijn eiwitten gezond, zolang je voor de juiste combinaties gaat. Vlees, kaas en volle melk bevatten namelijk veel verzadigde vetten. Het is dus belangrijk om gevarieerd te blijven eten.