Top

Dit jaar vakantie vieren in de achtertuin? Dit zijn de do’s en don’ts

De zomervakantie van 2020 gaat wat raar voelen voor veel mensen. Veel vluchten gaan niet door, vakantieplekjes in het land zijn uitverkocht of peperduur. Wat ga je dan doen? De strandstoel inruilen voor de tuinstoel thuis? Dat is hoe het er voor veel mensen uit gaat zien. Jammer? Ja. Een ramp? Nee. Er is namelijk geen reden om er thuis géén fijne vakantie van te maken. Je zult alleen wat creatiever moeten denken.

Maar mocht je toch vastlopen in dit creatieve proces, dan geen zorgen! Wij helpen je alvast een handje met wat adviezen. Over wat je wél kunt doen, maar ook over wat je níet moet doen.

Wat je niet moet doen als je deze vakantie thuisblijft:

-Alleen maar klussen aan je huis. Als dit je hobby is, prima! Laat die twee rechterhanden maar lekker wapperen. Het risico bestaat echter dat je je schuldig gaat voelen als je de hele vakantie thuiszit, en je ziet wat je allemaal kunt doen qua klussen. Maar als je hier geen zin in hebt, doe dit dan vooral niet! Je zou het namelijk ook niet gedaan hebben als je ergens in het buitenland zat. Je mag rust nemen. Je mag niks doen. Daar is vakantie voor.

-De hele dag klagen. Je bereikt er namelijk niks mee. Probeer er het beste van te maken door ten eerste de situatie te accepteren. Als je dit niet doet, dan gaat de vakantie helemaal aan je voorbij. Focus je op de dingen die je plezier bieden tijdens deze zomer, ook al is het dit jaar anders. Je vindt vast nog wel iets leuks om te doen. Je hebt immers genoeg tijd nu.

-Jezelf opgesloten voelen. Je kunt nog steeds naar buiten, en leuke dingen doen. Zorg ervoor dat je dus genoeg buitenkomt. Ook al is het bij jezelf in de buurt. Er zijn altijd mooie, rustige en afgelegen plaatsen waar je even helemaal tot rust kunt komen. Ga een keer op ontdekkingstocht wat er allemaal in jouw omgeving te zien is.

Wat je wél moet doen als je deze vakantie thuisblijft:

-Maak een lijst van alles waar je voorheen nog niet aan toe bent gekomen. Het belangrijkste is dat deze lijst alleen maar uit leuke dingen mag bestaan. Heb je nog die boekenlijst waar je ooit aan wilt beginnen? Een selectie aan films? Zelf eens een hobby oppakken? Schrijf alles op wat je kunt bedenken, zodat je in tijden van verveling altijd naar dit lijstje kunt grijpen. Streep elke dag íets af. Zo blijf je actief dingen doen, en geef je jezelf ook het idee dat je nuttig bezig bent terwijl je eigenlijk leuke dingen doet. Probeer vooral nieuwe dingen op te pakken. Zo krijg je toch nog dat ontdekkingsgevoel dat je normaliter zou hebben tijdens een vakantie in het buitenland.

-Bedenk wat je normaal op vakantie zou doen, en doe iets soortgelijks thuis. Zit je normaal graag met een cocktail in de zon? Geen reden om thuis geen cocktail te maken en de zon op te zoeken? Aan het water zitten? Dat kan ook in Nederland. Hou je van buitenlandse musea? Zoek een museum in Nederland op waar je nog nooit geweest bent. Meer van de actieve vakanties? Trek de wandelschoenen thuis aan, en zoek een mooie wandelroute in Nederland. Of een fietsroute. Als je wilt kun je naar een gedeelte van Nederland gaan waar je nog nooit geweest bent. Dan ben je toch nog een beetje de tourist.

-Als laatste, neem vooral nog steeds de tijd om vakantie te vieren. Zou je normaal een paar weken vrijnemen voor een grote reis? Dan heb je nu misschien het idee dat je net zo goed je vakantie kunt inkorten, want je gaat toch nergens heen. Maar reizen is niet alleen waar vakantie goed voor is. Het is een moment van uitrusten, bezinning, plezier maken! Je hebt vrije tijd verdiend, dus pak die tijd. Anders heb je dit jaar totaal geen moment van adempauze gehad. En die hebben we momenteel allemaal wel verdiend.