Top

Doe jij al aan mental fitness?

Om fysiek lekker in ons vel te zitten gaan we naar de sportschool en trainen we onze spieren. Logisch toch? Waarom doen we dat eigenlijk veel minder als het om onze mentale gezondheid gaat? Ook je mindset kan je trainen om elke dag het beste in jezelf naar boven te halen, zowel fysiek als mentaal. De maand mei staat in het kader van Mental Health Awareness Month en daarom hebben wij een paar tips voor jou bij elkaar verzameld die je helpen om je brein gezond te houden.

Laten we eerst even stilstaan bij wat mentale gezondheid eigenlijk is. De World Health Organization definieert het als:

“Je goed voelen waardoor je het beste in jezelf naar boven kan halen, kan omgaan met een gezonde dosis stress, productief kan werken en daarnaast in staat bent om een toevoeging te zijn voor de mensen om je heen.”

Klinkt de combinatie van dit alles niet als muziek in je oren? Voor ons in ieder geval wel, daarom volgen hieronder een paar tips die bijdragen aan jouw mentale fitheid:

Positiviteit helpt je naar de top

Voel jij je ook goed wanneer je een compliment ontvangt? Dat is heel gezond. Wist je dat het geven van een compliment hetzelfde effect op jou heeft? Dit kan onder andere worden verklaard aan de hand van onderzoek van psychologe Barbara Frederickson. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar positieve emoties als plezier, liefde, tevredenheid en oprechte interesse, en wat het met je brein doet. Onderzoek heeft uitgewezen dat positieve emoties onze aandacht, cognitieve functies en creativiteit versterken. Wist je dat het ervaren van positieve emoties op elkaar voortbouwt en het positief effect ook versterkt? Wanneer jij je goed voelt, ontwikkelt je brein meer connecties. Dit zal er vervolgens weer voor zorgen dat je je beter gaat voelen. Je kan het bekijken als een opwaartse spiraal waar je in terecht komt.

Heb je een mindere dag vandaag? Probeer eens te denken aan alle ervaringen die je rijk bent en wat er wél goed gaat in je leven. Je zou ook vrienden of familie op kunnen bellen voor een goed gesprek. Kleine dingen als glimlachen naar een vreemde of iemand helpen op straat lijken misschien onschuldig, maar het zal je stemming een enorme boost geven.

Mind-Body Connection

Wanneer je sport, creëer je meer zuurstof in je hersenen en maak je een gelukshormoon aan, endorfine. Het is bewezen dat je hiermee je stemming kan verbeteren, stress kan reduceren en zelfs depressieve gevoelens kan verminderen. Probeer daarom dagelijks in ieder geval 30 minuten te bewegen. Of je gaat bootcampen of een wandeling maakt in de natuur maakt niet uit, het gaat erom dat je je lichaam in beweging brengt op een manier die bij jou past.

Ook kan je juist door je dagelijkse zorgen los te laten, bijvoorbeeld tijdens een meditatie, de minder dominante kant van jouw brein activeren. Door te mediteren zal je de verbindingen in je hersenen verbreden. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit bijdraagt aan je geluk en mentale fitheid. Consistentie is hiervoor belangrijk, probeer dus dagelijks een meditatie van minimaal 5 minuten uit te voeren. Hoe langer de meditatie, hoe groter het effect. Om je focus scherp te houden wordt het aangeraden om niet langer dan 20 minuten aaneensluitend een meditatie te doen.

Het kan heel fijn zijn om je dag te beginnen met een mediatie en je dag af te sluiten met een tweede meditatie. Is meditatie nieuw voor jou, begin dan klein! Er zijn veel geleide meditaties beschikbaar via apps, bijvoorbeeld Insight Timer, Meditation Moments, Headspace of Calm, om jou te helpen om alles uit jouw meditatie te halen.

Probeer eens iets nieuws uit!

Iets doen wat we leuk vinden geeft ons energie en daarom is het ontzettend belangrijk om hier tijd voor vrij te maken. Wist je dat je je brein vitaal kan maken door regelmatig iets nieuws uit te proberen? Uit onderzoek van dr. Papp, neuropsycholoog en hoogleraar aan Harvard Business School, is gebleken dat het uitdagen van je brein door nieuwe dingen uit te proberen kunnen helpen om je brein wendbaarder te maken en daarmee gezonder. Je kan een nieuwe taal leren of een nieuwe sport uitproberen, maar je kan ook kleine dagelijkse uitdagingen uitproberen. Poets je tanden eens met je andere hand, neem een andere route naar het werk, luister naar nieuwe muziek of eet een paar happen lang met je ogen dicht. Hiermee zet je je brein aan het werk, wat ouderdom tegengaat.

Tot slot is het ook bewezen effectief voor je brein om regelmatig spelletjes te spelen of braintraining oefeningen te doen. Je versterkt hiermee je vloeibare intelligentie, wat ervoor zorgt dat je losstaand van je opgedane kennis het vermogen ontwikkelt om logisch na te denken en daarnaast oplossingsgericht kan denken in nieuwe situaties. Dit zal je helpen om veerkrachtiger te zijn en je brein jong te houden.

Het resultaat

Wanneer je actief aan de slag gaat om je brein fit te houden zal je merken dat je je beter voelt, meer uit je dag kan halen en betere connecties met iedereen om je heen zal opbouwen. Het is de kleine moeite dus meer dan waard!