Top

Een sportdip? Zo kom je eruit!

Als je in een dip zit, dan is de kans aanwezig dat sporten niet hoog op je prioriteitenlijst staat. Je mist de energie en de motivatie. Het probleem is dat dit een versterkend effect heeft. Hoe langer je niet sport, hoe moeilijker het wordt om het weer op te pakken. Zo kan een kleine sportdip van een paar dagen opeens wekenlang duren.

Het belangrijkste is dus om een vast sportrooster aan te houden, om niet in deze put terecht te komen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, soms heb je gewoon echt de tijd of de zin niet. Zeker als je geen zin hebt, is het eigenlijk juist belangrijk dat je je over dit gevoel heen zet. Want je zult alleen nog maar minder zin gaan krijgen, hoe langer je het uitstelt. En dat terwijl sporten je endorfine kan geven, juist wat je nodig hebt om uit een dip te komen!

Begin klein

Daarom is de beste manier om een sportdip te voorkomen makkelijk gezegd: blijven sporten. Vooral als je er geen zin in hebt. Hoe doe je dit? Door een sportrooster voor jezelf te maken, en je eraan te houden. Hoe lang je van jezelf moet bewegen doet er iets minder toe. Zo zorg je dat het geen berg wordt waar je tegenop moet kijken, vijf minuutjes sporten is namelijk al genoeg. De kans is groot dat zodra je eenmaal begonnen bent, je makkelijk doorgaat. Het begin is het zwaarst!

Doorbreek de sleur

Lukt het dan nog steeds niet, dan zit je misschien in een sleur. Om dan precies hetzelfde te doen als altijd, versterkt deze sleur natuurlijk. Probeer daarom eens een compleet nieuwe oefening, of een andere vorm van sport. Ook al probeer je iets voor maar één keer, en kom je erachter dat het niks voor je is, je hebt in ieder geval de sleur doorbroken.

Zorg voor energierijke voeding

Ook je voeding speelt een belangrijke rol bij een sportdip voorkomen of doorbreken. Door te letten op wat je eet, prikkel je jezelf om meer met je gezondheid bezig te zijn. Daarmee wordt de stap naar sporten ook kleiner. Daarnaast zorgt een goede voeding voor de energie die je nodig hebt. Eet je de hele dag vettig eten, dan voel je je ook sloom. Eet je te veel? Dan zit je met een te volle buik op de bank, en zul je er ook die dag niet snel nog vanaf gaan. Een goede voorbereiding om te gaan sporten begint dus in de keuken.

Gun jezelf een beloning

Lukt het nu nog steeds niet om van de bank af te komen? Beloon jezelf dan als je gesport hebt. Je hebt het verdiend om een lekker snackje te eten bijvoorbeeld. Je hebt de calorieën immers toch verbrand. Het moet natuurlijk ook leuk blijven.

Zet een doel op lange termijn

Een laatste middel om een sportdip te doorbreken, is door een stok achter de deur te hebben voor later. Een sportevenement wellicht? Of spreek met een sportieve vriend af om over een maand of twee eens samen op niveau te gaan sporten. Bang voor een sportachterstand? Beter begin je dan nú alvast met trainen. Als je pas op de avond van tevoren begint, dan is het te laat. Zo hou je het ook spannend voor jezelf, wat voor motivatie kan zorgen. Zet natuurlijk wel een realitsich doel neer, een marathon willen rennen binnen een maand is natuurlijk ambitieus, maar het zal je weer snel in de gevreesde sportdip brengen omdat je je doel niet lijkt te halen.