Geef twintigers een kans!
Twintigers. Ze zijn in de bloei van hun leven, maar recente onderzoeken tonen aan dat het niet zo goed gaat met ze. Ze verdienen minder en hebben ze een grote kans op een burn-out. Hoe gaat het verder met collega’s van deze ‘verloren’ generatie?
Twintigers. Ze zijn in de bloei van hun leven, maar als we recente onderzoeken mogen geloven gaat het helemaal niet zo goed met ze. Ze verdienen minder, en als ze al werk hebben, hebben ze een hele grote kans op een burn-out. Hoe gaat het verder met onze collega’s van deze ‘verloren’ generatie?
Economisch tij tegen
Het is veel in het nieuws geweest de afgelopen dagen, maar toch nog maar even een opsomming: Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat twintigers vaker flexibele arbeidscontracten hebben en daardoor minder verdienen. Ook hebben ze door de crisis genoegen genomen met lagere lonen of besloten ze langer door te leren. In combinatie met een hoge studieschuld en strengere eisen voor het kopen of huren van een woning, heeft deze generatie het zwaar.
Kenmerken van de generatie
De twintigers, ook wel ‘millennials’ genoemd, zijn geboren in de jaren ’80 en begin jaren ’90. Ze zijn opgegroeid tijdens de digitale revolutie. Het is een ondernemende en vaak ook hoogopgeleide generatie. Ze nemen graag initiatief, zijn gedreven en op zoek naar uitdagingen waarbij zelfontplooiing cruciaal is. Een groot deel van hun sociale leven vindt digitaal plaats.
De millennials hechten meer waarde aan drijfveren dan aan vastigheid. Die van henzelf, maar ook de cultuur en waarden van hun werkgever: Welke bijdrage (in de vorm van innovatie en creativiteit) levert het bedrijf aan de samenleving? Heb ik voldoende autonomie binnen mijn functie? Kan ik werken aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling? Krijg ik voldoende waardering? En zelfs: kan ik sporten tijdens het werk en staat er quinoa op de lunchkaart?
Hoe zit het met burn-outs?
Het aantal burn-outs stijgt al jaren, ook onder de jongere generaties. De 25-35 jarigen (16.6%) en de 55-65 jarigen (16,1%) hebben hier het meeste mee te kampen. De oorzaak van een burn-out ligt vaak in een combinatie van persoonlijkheidskenmerken, de privésituatie en omstandigheden op het werk.
Een werkomgeving met gebrek aan autonomie, feedback en waardering, en nadruk op controle en procedures is een voedingsbodem voor burn-outs. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen, maar uit de beschrijving van de generatie bleek al dat juist autonomie, zelfontplooiing en waardering van essentieel belang zijn voor millennials. Als je daar de aangehaalde baanonzekerheid, studieschuld en woningmarkt met bijbehorende financiële zorgen bij optelt, snap je waarom deze generatie onder druk staat.
Niet ‘verloren’ maar ‘gevonden’
Zowel werkgevers als de twintigers zelf hebben een rol in de ‘veilige landing’ van deze generatie in het werkende leven. Niet elke werkgever wil, of is geschikt om een start-up bedrijfscultuur over te nemen. Een platte structuur, wendbaarheid, veel vrijheid in werk-uren, ieder zijn eigen verantwoordelijkheden, voeten op tafel en een saladebar tijdens de lunch. Maar het is niet voor niets dat juist startende twintigers deze cultuur creëren. Kijk dus wat je er als bestaande organisaties van kunt leren: Wat in deze bedrijfscultuur zal bijdragen aan het aantrekken, gezond en gelukkig houden en behouden van deze twintigers?
Ook de millennials zelf hebben een eigen verantwoordelijkheid. Drijfveren en idealen zijn belangrijk, maar het werk moet ook gewoon gebeuren. En als je een verandering teweeg wilt brengen: begin bij jezelf. Voor iedereen, niet alleen twintigers, geldt dat je manieren kan aanleren om om te gaan met werkdruk en stress. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan waardering? Vraag om feedback, of geef je collega zelf eens een compliment. Grote kans dat hij snel die gewoonte over neemt. En om te kunnen werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling moet je zelf eerst helder je doelen voor ogen hebben en deze kunnen verwoorden. Ook een generatie X manager staat open voor goede argumenten voor een opleiding.
Laten we vooral niet vergeten te kijken naar de goede eigenschappen die de millennials meebrengen. Ze zijn vaak enorm toegewijd, ondernemend, hebben veel energie en kunnen ons leren hoe we effectief social media en nieuwe technologieën kunnen inzetten. Maak er gebruik van.
De Tsuru App
Tsuru heeft een digitale tool die uitermate geschikt is om jonge medewerkers te coachen in het omgaan met werkdruk en stress, en het aanleren van vaardigheden om goed te kunnen functioneren op het werk. Tsuru verandert gedrag en richt zich daarbij primair op de interne, ‘maakbare’ factoren. Een medewerker kan vormen van coping en vaardigheden aanleren waardoor hij goed kan presteren. Dit resulteert in hogere loyaliteit en minder verzuim door bijvoorbeeld burn-out.
Tsuru is een mobiele dagelijkse coach voor medewerkers en een dashboard voor werkgevers. Tsuru heeft een persoonlijke, holistische benadering en is evidence-based. De oprichters hebben, samen met een groep van medisch specialisten en wetenschappers, meer dan vier jaar geïnvesteerd in het ontwikkelen van een model op basis van algoritmes. Zowel de profilering als het coachingsprogramma van Tsuru is gebaseerd op technieken die in psychotherapeutische settings gebruikt worden.