Haal de finish met een optimale mentale kracht
Een zware wedstrijd vraagt om een optimale fysieke fitheid, maar uiteindelijk bepaalt je brein of je echt door kunt zetten of niet. Hiervoor is het belangrijk om je mentale kracht net zo hard te trainen als je lichaam en je doel voor ogen te houden.
Veel topsporters en sportpsychologen zullen beamen dat mentale kracht een voorwaarde is om tot de finish te komen. Dit is nodig om obstakels te overwinnen, jezelf uit te dagen en door te blijven zetten, zodat je tot het uiteindelijke doel komt.
Zo werkt je mentale kracht
Mentale veerkracht gaat over de mate waarin je je kunt aanpassen aan situaties en meebeweegt met veranderingen. Topsporters hebben over het algemeen een zeer grote mentale kracht. Ze kunnen beter omgaan met fysieke pijn, hebben een maximaal doorzettingsvermogen en zijn enorm toegewijd. Aan zichzelf, maar ook aan de sport. Vooral bij lange wedstrijden wordt mentale veerkracht op de proef gesteld. Ben je veel bezig met signalen van je lichaam, zoals kou of vermoeidheid en blijf je herhalen dat je iets niet kunt, dan houd je het onderweg niet lang vol. Tijdens een wedstrijd wordt de intensiteit steeds lager naarmate het langer duurt, waardoor je mentale kracht een continue strijd moet leveren: of je stopt ermee, of je geeft jezelf voor de volle honderd procent.
‘Triathlons are 90% mental and the other half physical’
Van grote naar kleine doelen
Volgens sportpsycholoog Hardy Menkehorst ligt bij veel sporters het gevaar dat ze te gemotiveerd zijn, en zichzelf daardoor makkelijk fysiek en mentaal overbelasten. Wil je een lange, intensieve wedstrijd volbrengen? Dan is het belangrijk om niet alleen je lichaam te trainen, maar ook je omgang met tegenslagen en mentale ontspanning. Acceptatie, de rust in jezelf terugvinden en doorgaan is een teken van maximale mentale kracht. Een andere belangrijke eigenschap is om goed te kunnen presteren onder druk, waardoor je alles om je heen even vergeet. Beeld je in hoe je tijdens een wedstrijd zou reageren op negatieve gedachten of invloeden van buitenaf, zodat je gefocust blijft op je doel. Zet dit om in krachtige, positieve statements of afleiding dat je overal en altijd kunt oproepen. Sommige atleten gaan hoofdrekenen om maar niet aan tegenslagen te denken. Ook zijn er veel topsporters die steeds uitkijken naar een volgend moment tijdens hun race: ze delen hun grote doel op in kleinere doelen, zoals de volgende drinkpost.
Als topsporter heb je al veel doorzettingsvermogen opgebouwd. Het gaat niet alleen om de afstand, maar vooral om de persoonlijke weg die je aflegt om je uiteindelijke doel te bereiken. Het belangrijkste is dat je jezelf, op ieder gewenst moment, mentaal kunt herpakken tijdens een belangrijke wedstrijd.