Herken de mentale gevolgen van blessures
Veel sporten hebben niet alleen een fysiek, maar ook een psychisch effect op je welzijn en manier waarop je omgaat met stress. Een blessure laat zijn sporen na, zoals een moeizaam herstel, en kan voor nog meer stress zorgen.
Met sporten zoals hardlopen, paardrijden, fitness en voetbal neemt het risico op een sportblessure flink toe. Blessures aan knieën, enkels, rug en nek zijn veelvoorkomend. In deze blog gaan we dieper in op blessures en mentale veerkracht. Een blessure kan namelijk veel stress geven: soms zelfs met mentale problemen tot gevolg.
Stress en blessures
Je persoonlijkheid, copingvaardigheden en stressniveau bepalen hoe ontvankelijk je bent voor stress en daarmee blessures, blijkt uit dit onderzoek in Journal of Sports Science & Medicine. ‘Coping’ betekent in de psychologie het omgaan met stress en problemen. Houd je jezelf groot bij pijn of onderneem je geen actie, dan kan dit indirect leiden tot meer risico op blessures. Krijg je als sporter te maken met ingrijpende gebeurtenissen die stress opleveren, bijvoorbeeld een scheiding of verhuizing, dan bepaalt dit ook gedeeltelijk de kans op een blessure. Beland je in een bedreigende situatie, dan heeft dit invloed op je stressreactie. Deze reactie kan ervoor zorgen dat je aandacht wordt verstoord, bijvoorbeeld omdat je gezichtsveld smaller wordt door stress. Daarnaast kan stress je coördinatie en flexibiliteit verminderen. Heb je copingvaardigheden zoals gezonde leefstijlgewoontes en goede sociale contacten? Grote kans dat je dan al een stuk beter om kunt gaan met stressvolle situaties, en dus ook minder snel te maken krijgt met blessures.
‘Adopting the right attitude can convert a negative stress into a positive one’
Mentale gevolgen van een blessure
Ben je zwaar geblesseerd en sport je in een team, dan kan het mentaal erg belastend zijn om niet meer mee te mogen doen. Het gaat vaak niet eens om de blessure zelf, maar om de manier waarop je het beoordeelt en ervaart. Afhankelijk van de mate- en intensiteit van sport en de ernst van de blessure, kun je te maken krijgen met de volgende mentale kwesties:
- Je verliest je fitheid en dagelijkse routine
- Je hebt het gevoel dat je (tijdelijk) het contact verliest met je teamgenoten
- Je kunt je hulpeloos en afhankelijk voelen door je beperkingen
- Je hebt het gevoel dat je ‘faalt’
- Je verliest (deels) je gevoel voor eigenwaarde
- Je ontvangt geen mentale beloning meer
Deze psychische veranderingen kunnen leiden tot stress en negatieve gedachten. Dit heeft weer gevolgen voor je herstel, die moeizamer kan verlopen. Progressieve relaxatie kan helpen om te ontspannen, zodat de blessure eerder kan herstellen. Je focust je dan op het waarnemen en loslaten van spierspanning. Nog beter is het om blessures een stap voor te zijn. Sporters die mentale vaardigheden ontwikkelen, zoals het stellen van doelen, kunnen beter omgaan met stress. Daardoor hebben ze minder kans om geblesseerd te raken én minder kans op stress na een blessure.
Je mentale veerkracht kan dus bijdragen aan de kans op blessures en het herstel ervan. Het werkt als een vicieuze cirkel: stress leidt tot een groter risico op een blessure, en een blessure leidt doorgaans tot meer stress. Uiteindelijk is het belangrijk om niet alleen de fysieke belasting, maar vooral de mentale belasting mee te nemen in je herstel.