Het belang van een gezond BMI
Eén van de effecten van de coronacrisis is dat mensen zich meer bewust zijn gaan worden van hun eigen weerstandsvermogen en gezondheid. Deze bewustwording kwam zeker tot uiting toen uit verschillende onderzoeken bleek dat overgewicht en IC-opnames door Covid-19 aan elkaar gelinkt waren. Dit was voor veel mensen een openbaring.
Natuurlijk kun je niet binnen één week een te hoog BMI naar een gezond niveau terugbrengen. Maar, zoals het gezegde gaat, het beste moment om een boom te planten is tien jaar geleden. Het op één na beste moment is nu. Zeker nu we in de onderzoeken zien hoe belangrijk het is om aan je gewicht te werken moeten we gebruik maken van deze motivatie. Cardioloog Ruud van Langeveld vertelt daarom hoe je het beste jouw BMI omlaag kunt krijgen:
-Letten op je voeding is veel belangrijker dan veel gaan sporten:
Dat wil niet zeggen dat sporten geen effect heeft! Maar als je wilt afvallen zal minder eten echt het grootste verschil maken. Ga daarom bewuster eten. Hier volgen al een paar tips waarop je kunt letten om je hoeveelheid dagelijkse calorieën te verminderen:
1. Drink vaker water. Dan krijg je in ieder geval minder vloeibare calorieën binnen. Ga minimaal voor die twee liter per dag! Zo blijf je ook een vol gevoel houden.
2. Eet eerder vetrijk dan koolhydraatrijk voedsel. Het klinkt misschien raar om vetten te eten als je wilt afvallen, maar vetten vullen beter dan koolhydraten. Je zult dus minder snel opnieuw gaan eten.
3. Tel je calorieën. Je gevoel zegt misschien dat je weinig gegeten hebt vandaag, maar de calorieën zeggen liegen nooit. Door calorieën te tellen voorkom je die stiekeme laatste paar honderd calorieën aan het einde van de dag.
-Krachttraining helpt bij vet reduceren:
Als we denken aan sporten om af te vallen, dan denken we al snel aan ons in het zweet rennen. Cardio dus. Uit het oogpunt van gewichtsverlies is dat ook niet raar, krachttraining betekent namelijk aankomen in spieren. En spieren zijn zwaar, zwaarder dan vet. Maar spieren verbranden ook veel. Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer calorieën je lichaam verbrandt.
– Slaap voldoende!:
Te weinig slaap kan leiden tot overgewicht. Dat komt omdat slaaptekort je hormoonhuishouding in de war brengt. Insuline en cortisol zijn als hormonen betrokken bij de vetopslag en vetverdeling in het lichaam. Kies er dus soms voor om in plaats van ’s avonds laat nog te sporten eens op tijd onder de wol te kruipen. Voldoende slaapuren, het liefste op vaste tijden, zijn cruciaal.
-Besef dat een gezond gewicht hebben een kwestie van regelmaat is.
Je hebt niks aan een zogenaamd ‘crashdieet’ waarin je in weinig tijd veel kilo’s verliest door je hele levensstijl extreem om te gooien. Dit hou je namelijk niet lang vol, en nadat je de oorspronkelijke kilo’s verloren bent laat je dit extreme dieet los. Dan is de kans groot dat je weer langzaam naar je oude gewicht afglijdt. Kies daarom liever voor een realistische verandering in je levensstijl. Iets minder eten, iets meer sporten. Kijk of dit iets is dat je jarenlang kunt volhouden. Want dat is uiteindelijk wat je nodig hebt om op een gezond gewicht te blijven.
Je hebt meer aan constante gematigde discipline dan aan af en toe een dwangmatige discipline die vanwege zijn heftigheid slechts tijdelijk is.