Top

Het belang van je werkdag goed afsluiten

Na een lange en drukke werkdag is het tijd om even af te schakelen. Vaak is dit in de vorm van de voeten omhoog, tv aan, of een lekker muziekje op de achtergrond. Even lekker de stress achter de voordeur laten, dat pak je morgen vanzelf weer op. En dat is ook belangrijk, want op deze manier krijg je de energie om de volgende dag weer productief en energiek te zijn.

Maar het is niet voor iedereen even makkelijk om de stress van je af te laten glijden bij thuiskomst. Anderen ervaren misschien geen stress, maar nemen niet de tijd om even tot rust te komen omdat ze altijd productief willen (moeten!) zijn. De klussen op het werk worden afgewisseld met de klussen thuis. Het gevolg? Je neemt niet de tijd om de dag even te laten bezinken, er mist een ademmoment. Terwijl je die toch goed kunt gebruiken. Sterker nog, hoe harder je werkt, hoe harder je zo’n pauze kunt gebruiken. Wat kun je nu doen om succesvol af te schakelen?

Als je echt zo makkelijk blijft doorwerken, plan het dan echt concreet in in je dagplanning. Bijvoorbeeld: 20:00 uur tot 21:00, tot rust komen, in grote letters in je agenda.

De volgende stap is een activiteit kiezen die jou helpt om even alles los te laten. Iedereen is hier anders in. Als je niet weet wat voor jou werkt, dan geven we je hier alvast wat voorbeelden die populair zijn:

-Mediteren. Zorg voor prettige kleding, een fijne plek om te zitten/liggen, en kies voor geluid of stilte. Je kunt naar meditatie muziek luisteren, maar ook gewoon naar je eigen ademhaling. Wat voor jou werkt. Doe dit minimaal tien minuten, maar zorg ervoor dat je je na het mediteren kalm voelt.

-Hou een dagboek bij. Als mediteren niet jouw ding is om af te schakelen, dan kan de dag van je afschrijven een goed alternatief zijn. Ook als je niet gestrest bent is dit een goed idee. Het helpt je om de dag te verwerken, en misschien wel tot nieuwe inzichten te komen. Zo investeer je niet alleen in vandaag, maar ook in morgen.

-Beweeg. Zeker als je de hele dag stil hebt gezeten op kantoor is dit een goed idee. Je kunt wat opgekropte energie op deze manier naar buiten brengen. Kies zelf voor de juiste intensiteit. Kalmeer jij meer door een rustige wandeling (met eventueel gezelschap), of ren je liever even de longen uit je lijf? Hoe het ook zei, je doorbreekt de cyclus van de hele dag zitten, en komt zo even tot andere gedachten.

-Probeer een creatieve hobby. Je bent misschien wel de hele dag analytisch en nauwgezet bezig geweest op je werk omdat je geen fouten wilt maken. Laat dat hele principe los door een creatieve uiting te zoeken waar je juist wél fouten mag maken. Als je kiest voor tekenen, laat dan even je verwachtingen los en teken vanuit je gevoel. Er zijn geen verkeerde keuzes. Maak muziek, en probeer zelf wat leuke melodietjes te verzinnen. Het maakt niet uit wat je doet, als het je maar plezier oplevert.

-Praat van je af. Ook dit kan op verschillende manieren. Misschien helpt het voor jou om even met een vriend(in) of partner te praten over de dingen waar je druk mee bent om het allemaal even in perspectief te plaatsen. Maar het kan ook rustgevend werken om het even over alles behalve dat te hebben waar je het druk mee hebt. Ook het gesprek zelf kan in verschilllende vormen. Samen op de bank, ergens buiten (te combineren met de eerdere tip om te gaan wandelen), of telefonisch als afstand een factor is.

Je weet welk avondritueel voor jou werkt als je merkt dat je met gezonde energie voor morgen onder de lakens kruipt. Geef je avondritueel naar keuze even de tijd om te wennen voordat je besluit of het iets voor jou is of niet.

Share