Top

Het gevaar van doemscrollen

Maakt jouw duim flink wat meters tijdens het scrollen op je telefoon? Ben jij helemaal op de hoogte van het laatste nieuws? Heb jij een uitgesproken mening ontwikkeld door het doorlopend refreshen van elke nieuwsbron? Ja? Dan ben je goed op de hoogte van de actualiteit, gefeliciteerd!

Voel je je na het scrollen gestrest? Buikpijn? Een gevoel van verlies van controle over de wereld? Oei, dan kun je nog wel eens onbewust aan het ‘doemscrollen’ zijn! In plaats van op de hoogte blijven, ben je nu alleen nog maar je negatieve emoties aan het voeden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Laten we even naar de term ‘doemscrollen’ kijken. Misschien heb je er al eerder over gehoord. Als je doemscrolt, dan ben je in feite te lang bezig met allerlei negatieve nieuwsfeiten lezen. De wereld lijkt kommer en kwel, de negatieve ontwikkelen slaan lukraan om zich heen. Aldus het nieuws. En het is slechts een kwestie van tijd voordat dat negatieve nieuws ook jouw leven gaat beïnvloeden. Daar is het gevoel van doem. En wat doe je om je te wapenen tegen de aankomende zondvloed? Scrollen. Op de hoogte blijven, zodat je weet hoe het straks allemaal fout kan gaan aflopen.

Hoe gevaarlijk is doemscrollen?

Het nieuws lezen en op de hoogte willen zijn, daar is natuurlijk niks mis mee! Het antigif tegen doemscrollen is niet het nieuws totaal vermijden. Je loopt belangrijke informatie mis, je hebt minder om over te praten met anderen, of je kunt je op deze manier vervreemd gaan voelen van mensen of de maatschappij. Niet doen dus!

Het antwoord ligt eigenlijk bij jezelf. Merk je dat negatief nieuws niks met je gemoedstoestand doet? Dan is er ook niks aan de hand. Alleen als het nieuws je bijvoorbeeld angstig, somber of boos maakt, ben je wellicht aan het doemscrollen. Op dat moment kun je aan de slag gaan met een stappenplan voor jezelf:

Stap 1: Moet ik dit weten?

Het doel van nieuws is natuurlijk dat het je op de hoogte houdt. Soms moet je ook kennis hebben van slecht nieuws, mocht het jouw leven rechtstreeks beïnvloeden. Doet het dit echter niet, dan kun je je afvragen of het nut heeft om te blijven lezen/scrollen. Wellicht zorgt het alleen maar voor stress.

Stap 2: Kan ik er iets mee?

Je bent nu op de hoogte van slecht nieuws. Kun je actief stappen nemen om er iets aan te doen? Zo ja, dan is het goed dat je het negatieve nieuws volgt. Je kunt dan de stress die je tijdens het doemscrollen voelt gebruiken om positieve stappen te zetten. Kun je er echter niks mee, dan voel je je naast gestrest ook machteloos.

Stap 3: Hoe kan ik stoppen met doemscrollen?

Nu je weet hoe relevant het nieuws voor je is, kun je een afweging maken of het het waard is om te blijven doemscrollen. Maar stoppen is lastig. Misschien lukt het je om halverwege een artikel te stoppen met lezen. Ga dan vooral iets ontspannends doen om af te schakelen. Blijf je echter geboeid, ondanks de mentale gevolgen? Kies er dan voor om slechts een beperkte hoeveelheid per dag te doemscrollen. Dat kun je opdelen in de hoeveelheid artikelen die je van jezelf mag lezen, maar je kunt er ook voor kiezen om elke dag bijvoorbeeld een halfuur in te plannen om het nieuws te lezen.

Als je ervoor kiest om slechts een bepaalde hoeveelheid minuten per dag het nieuws te consumeren, doe dit dan op een moment dat het voor jou niet schadelijk is. Ga nooit vlak voor het slapengaan nog te veel nieuws lezen! Ook de dag direct met slecht nieuws beginnen zorgt ervoor dat je de rest van de dag al met een stressgevoel rondloopt. Kies dus een rustig momentje, en plan direct daarna een rustgevende activiteit in.

Stap 4: Relativeer.

Vergeet niet dat nieuws gericht is op het opmerkelijke. Dat is helaas vaker negatief dan positief. Dingen die goed gaan bereiken zelden het nieuws, aangezien we ervan uitgaan dat alles goed verloopt. Daarom kan het nieuws je een vertekend wereldbeeld geven, als je niet oppast. Met doemscrollen vergroot je dit vertekende beeld alleen nog maar. Leg daarom soms je telefoon even naast je neer.