Het verschil tussen honger en trek
Honger en trek worden vaak met elkaar verward. De kern van honger is eten omdat je lichaam het nodig heeft, terwijl trek vaak samengaat met de behoefte aan smaak. Wees je bewust van deze verschillen.
Je zintuigen worden voortdurend geprikkeld door mooie kleuren, prachtige plaatjes van voedsel en lekkere geuren. De begrippen honger en trek worden daardoor vaak met elkaar verward. Toch zijn het twee verschillende redenen om te eten. Dit zorgt voor problemen, met name bij overgewicht.
Honger
Je lichaam weet precies wanneer het tijd is om te eten. Je biologische klok vertelt of het tijd is voor een ontbijt, lunch of avondmaaltijd. Honger kenmerkt zich door een sterke fysieke behoefte aan voedsel: je voelt je leeg. Je lichaam vertelt dat de brandstof bijna op is en dat er een maaltijd nodig is om weer in de nodige energie te voorzien. Honger werkt als een beschermingsmechanisme om energiereserves weer tijdig aan te vullen. Rondom het begrip ‘honger’ zijn veel opvattingen. Het is grotendeels gebaseerd op aangeleerde eetgewoonten, zoals hoogleraar Kees de Graaf stelt. Mensen kunnen wennen aan een leeg gevoel, waardoor het hongergevoel na verloop van tijd kan verdwijnen als er geen voedsel binnenkomt. Biopsycholoog Reinoud de Jongh laat dit ook terugkomen in zijn boek Breinfabels.
‘Food is memories’
Trek
Voor bijna iedereen is het moeilijk om verleidingen te weerstaan. Soms eet je gewoon om te eten: je ruikt of ziet iets dat lekker is of een bepaalde herinnering oproept waardoor je er zin in krijgt. Dit zijn vaak producten met veel geraffineerde suikers. Trek wordt ook wel omschreven als de wens om te eten. Dit werkt als een soort conditionering. Denk maar eens sterk aan je lievelingsmaaltje of snuif de geur op van brownies uit de oven. Dit zijn stimuli die je speeksel doen toenemen en een tintelend gevoel in je maag bezorgen. Je blijft dooreten terwijl je eigenlijk al vol zit. Soms wordt dorst verward met trek, waardoor het kan helpen om op zulke momenten een glas water te drinken.
Het lijkt erop dat honger en trek allebei met gedrag te maken hebben. Het is gebleken dat slanke mensen anders denken en anders omgaan met voedsel dan mensen met overgewicht. Mensen met overgewicht eten vaker door ook al hebben ze een vol gevoel, troosten zichzelf sneller met eten en verwarren honger eerder met trek. Het verschil herkennen tussen deze twee begrippen is dus al het halve werk om gezond op gewicht te blijven.