Top

Hoe gezond is pure chocolade?

Volgens sommigen zou het een officiële feestdag mogen zijn: Wereld Chocolade Dag. Elk jaar wordt op 7 juli gevierd dat chocolade op deze dag voor het eerst werd geïntroduceerd in Europa. De Spaanse veroveraar Hernán Cortés nam in 1512 cacaobonen mee vanuit Mexico, die hij daar van de Azteken kreeg als betaalmiddel.

Dat chocolade het goed in Europa doet, wordt ook bevestigd door de consumptiecijfers. De drie landen die het meeste chocolade eten, zijn allemaal Europees. Inwoners van Duitsland en Engeland eten ruim 9 kilo per jaar, en zijn daarmee nummer 2 en 3. En de nummer 1? Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat dit Zwitserland is, met een gemiddelde van 11,4 kilo per jaar. Nederland staat op plek nummer 13, met een gemiddelde van 4,5 kilo chocolade per jaar.

Chocolade komt natuurlijk in ontzettend veel vormen: repen, bonbons, vla, chocolademelk, etc. Maar het belangrijkste verschil zit natuurlijk in of je het hebt over melkchocolade, pure chocolade, of witte chocolade (hoewel er in witte chocolade natuurlijk geen cacao zit). Mensen die wat gezonder willen snacken grijpen vaak eerder naar een stukje pure chocolade. Maar hoe gezond is pure chocolade?

Flavanolen

Goed nieuws en slecht nieuws voor de pure chocoladeliefhebber: pure chocolade heeft inderdaad gezonde effecten, maar je kunt er beter niet te veel van eten. Het bevat namelijk erg veel calorieën, ongeveer evenveel als melkchocolade. Hou het dus bij een blokje of twee per dag. Dan krijg je geen bom aan calorieën binnen. En het gezonde effect? Pure chocolade heeft een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Dat komt door flavanolen (antioxidanten).

Niet alle pure chocolade heeft dezelfde hoeveelheid flavanolen. Meerdere factoren spelen een rol, zoals het soort cacaoboon, het moment waarop de cacaoboon geoogst wordt, het gebied waar de cacaoboom groeit, en de weersomstandigheden tijdens de groei. Als je de gezondheidseffecten ervan wil merken, dan heb je ongeveer 200 miligram flavanolen nodig, wat neerkomt op zo’n 10 gram pure chocolade met een hoog flavanolengehalte. Deze zul je helaas niet in de reguliere schappen van de supermarkt vinden.

Je hoeft je in ieder geval zeker niet schuldig te voelen als je met mate pure chocolade eet. Een blokje of twee per dag kan gewoon, maar ga het niet zien als wondermiddel tegen hart- en vaatziekten. Daarvoor is het te calorierijk, en bevat het te veel suiker.

Cafeïne

Daarnaast bevat pure chocolade ook cafeïne, waardoor het beter is om dit ’s avonds te vermijden. Helaas geen blokje pure chocolade als toetje na het avondeten dus. Het is dus beter om ergens in de middag even een klein ‘chocolademomentje’ te plannen. Zo kun je in ieder geval verantwoord snacken.