Top

Hoe hou je dit jaar het moraal hoog tijdens en na de feestdagen?

Dit jaar hangt er helaas een andere sfeer rondom Kerstmis. Kerstborrels zitten er niet in, en bijna alles is hermetisch gesloten. Het kan ervoor zorgen dat sommigen zich moedeloos gaan voelen door de huidige maatregelen. Daarom heeft Tsuru gezondheidsexpert en klinisch psycholoog drs. Jessy Brouwers deze blog geschreven met tips om het moraal hoog te houden voor de langere tijd:

De maatregelen komen hard aan nu net met Kerstmis. Er is een groep mensen die het makkelijk vinden omdat ze het nu klein kunnen houden, en in hun eigen bubbel kunnen blijven. Maar er is een overgrote meerderheid die hun plannen moeten wijzigen, aanpassen of hier geheel vanaf moeten zien. Natuurlijk geldt voor iedereen: zoek afleiding in kleine dingen, zet mooie muziek op, pak dat boek en bel eens die lang, misschien zelfs bijna vergeten, vriend. Er zijn echter meer tips die voor iedereen, onder welke omstandigheden dan ook, gelden om de moraal hoog te houden.

1: Beweeg! Het beste is door de dag heen een korte tijd, bijvoorbeeld drie keer per dag een korte wandeling van tien minuten te maken. Maar doe tussendoor ook geregeld bewegen. Simpele rek- en strekoefeningen die je twee minuten kunt volhouden zijn al voldoende. Dit doe je niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid.

2: Stop met piekeren! Betrap jezelf op negatieve gedachten en zoek onmiddellijk afleiding in muziek, een goede vriend bellen of even naar buiten gaan. Bedenk dat deze periode tijdelijk is. Schrijf op wat je leuk vindt om te gaan doen in de toekomst: een nieuwe hobby, uitdaging in sport, bijscholing, toch een andere baan?

3: Houd het klein: kijk naar wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt. Hiermee train je jezelf in het ontwikkelen van een optimistische kijk op het leven.

4: Schrijf een brief naar iemand waarin je vertelt wat je eigenlijk al heel lang had willen zeggen.

5: Bedenk dat we allemaal in dezelfde situatie zitten. Laat je niet misleiden door de zogenaamde leuke belevenissen van mensen die vaak misleidende momentopnamen delen op social media.

6: Kijk of luister niet meer dan één keer per dag naar het nieuws. Soms is het goed om negatieve informatie te vermijden. Het voegt niets toe. Integendeel! Het stimuleert een gevoel van machteloosheid en dat is een gevoel dat zeer moeilijk te verdragen is.