Hoe je bereikbaarheid na werktijd invloed heeft op je privéleven
Werk en privé goed gescheiden houden zorgt voor een lager stressniveau. Daarom is het belangrijk bewust om te gaan met je (online)bereikbaarheid na kantooruren. Het kan namelijk effect hebben op onder andere je nachtrust.
Werk en privé goed gescheiden houden zorgt voor een lager stressniveau. Klinkt als een open deur, maar in de praktijk blijkt dit toch vrij moeilijk te zijn. Na het avondeten openen veel medewerkers toch nog even snel hun mail. Of op vakantie, waar de telefoon toch in de broekzak jeukt. Maar moet je je wel druk maken om je bereikbaarheid buiten kantooruren?
De druk van flexibel werken
Natuurlijk werken we massaal steeds flexibeler, maar het is wel fijn om na je werkdag letterlijk en figuurlijk de deur achter je dicht te kunnen doen. De grens tussen privé en werk lijkt immers steeds verder te vervagen dankzij smartphones, en je kunt steeds vaker zelf bepalen waar en wanneer je wilt werken. Aan de ene kant geeft dit vrijheid, maar er staat tegenover dat we ook zelf verantwoordelijker zijn om onze eigen grenzen aan te geven, en te respecteren.
Lees ook: De voor- en nadelen van flexibel werken
Legaal onbereikbaar zijn
Daarom mogen medewerkers in Frankrijk al sinds 1 januari 2017 wettelijk hun telefoon buiten werktijd uitzetten. Dat betekent dat ze ook niet hoeven te reageren op berichten die ze binnenkrijgen die betrekking hebben op hun werk. Duitsland heeft eenzelfde wet. Als het aan de PvdA ligt, treedt Nederland binnenkort in de voetsporen van Frankrijk en Duitsland. De partij heeft namelijk eerder dit jaar al een wetsvoorstel ingediend over onbereikbaar zijn buiten werktijden.
Permanente bereikbaarheid speelt een rol in privé en werk balanceren
Dat zou nogal wat veranderingen teweeg brengen in Nederland, aangezien 57 procent van werkend Nederland zelfs in het weekend bereikbaar is voor hun werk. Eén derde van de Nederlandse medewerkers ervaart hierdoor een verstoorde balans tussen werk en privé, en een kwart slaapt er slecht door. Deze cijfers komen uit een onderzoek van Tele2 Zakelijk & T-Mobile, uitgevoerd door Markteffect.
Lees ook: 7 redenen waarom voldoende slapen belangrijk is
Ga het gesprek aan
Een oplossing voor dit fenomeen, is een gesprek tussen werkgever en medewerker. Op deze manier kunnen medewerkers weer een duidelijkere scheidslijn maken tussen hun persoonlijke leven, en hun leven op kantoor. Ook voor werkgevers is dit gesprek van belang, aangezien uitgeruste medewerkers gemotiveerder werken, en zo betere resultaten leveren. Daarom is het voor zowel werkgever als medewerker van groot belang dat het werk zo weinig mogelijk negatief effect heeft op de nachtrust.