Hoe je van anders eten een gewoonte maakt
Van jongs af aan krijgen zoet en zout de voorkeur, maar dat betekent niet dat andere smaken zoals bitter en zuur niet te trainen zijn. Iets nieuws leren eten vergt tijd, doorzettingsvermogen en creativiteit.
Misschien komt het gezegde ‘Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’ je wel bekend voor. Niet iedereen is gezegend met een brede voorkeur aan smaken, die vaak al wordt bepaald in de vroege kindertijd. Het goede nieuws: ongeacht je leeftijd is het te trainen.
Train je smaakpapillen
Kinderen hebben van jongs af aan duidelijke smaakvoorkeuren. Dit is evolutionair bepaald. Bitter en zuur moet je ‘leren’ om lekker te vinden, terwijl de liefde voor zoet en zout deels aangeboren blijkt te zijn. Dit komt omdat bitter en zuur in de natuur wordt gezien als gifstof, en zoet wordt geassocieerd met moedermelk en fruit. Zout is van belang voor de vochthuishouding. Bij pittig of sterk gekruid eten is het een kwestie van gewenning. In het begin is dit onaangenaam, maar volgens de Amerikaanse gastro-psycholoog Paul Rozin kun je jezelf er steeds minder gevoelig voor maken door het te trainen. Ook melkproducten zijn een kwestie van training geweest, want van oudsher kon niemand melksuiker verteren. Uiteindelijk is er van generatie op generatie bij het merendeel van de mensen een lactose-tolerantie ontstaan, met name in Europa en bepaalde delen van Afrika.
‘No-one can change your eating habits for you; you have to be the one to make it happen’
Kies voor variatie
Wanneer je (van jongs af aan) veel in aanraking bent gekomen met verschillende smaken en structuren, leer je een breed smakenpalet te ontwikkelen. Volgens sommige onderzoekers kan alleen al het kijken naar bepaald type voedsel een positief effect veroorzaken. Het gaat om herhaaldelijke blootstelling, maar hoe vaak dit is, verschilt per persoon en levensfase. Wil je iets nieuws leren eten, dan zul je vooral moeten blijven doorzetten en variёren. Het gaat om een verandering van je onderbewuste. Stel dat je groenten altijd te bitter vindt. Je onderbewuste zal je blijven vertellen dat je het niet moet eten, terwijl de oorzaak misschien niet bij groenten zelf ligt, maar bij de bereiding ervan. Het is belangrijk om iets dusdanig te verwerken in je maaltijd dat de smaakbeleving optimaal is. Al je zintuigen moeten erbij betrokken zijn. Denk aan het gebruik van kruiden voor de geur en smaak, combinaties van kleuren en texturen of de bereidingswijze zelf: stomen, roerbakken, koken of grillen.
De een heeft tien keer nodig, terwijl de ander misschien wel honderd keer moet proeven. Wil je een nieuwe eetgewoonte ontwikkelen, dan zul je jezelf dus de tijd moeten geven om er aan te wennen. Geef niet te snel op, en probeer je te verdiepen in verschillende manieren om het lekker te maken.