Hoe muziek je brein een oppepper kan geven
Muziek is een krachtig mechanisme om bepaalde emoties op te wekken, of juist cognitieve functies te bevorderen. Nadat het je oren is binnengedrongen, zet het een hoop processen in werking.
Ken je de hit ‘Macarena’ nog? Uit het diepste van je ziel komen misschien de danspasjes vanzelf tevoorschijn zodra dit nummer wordt gedraaid, of je weet nog waar en hoe oud je was toen je voor het eerst dit nummer hoorde. Muziek haalt herinneringen en emoties naar boven, activeert je spieren en kan zelfs je intelligentie een oppepper geven.
Muziek activeert en inspireert
Zodra je een leuk of bekend liedje hoort, vindt er een hele rits aan processen plaats in het brein. Volgens de Canadees-Amerikaanse psycholoog Steven Pinker en ‘muziekprofessor’ Erik Scherder worden er meerdere hersengebieden aangesproken, waardoor er ook meerdere emoties vrijkomen. Sommige van deze reacties zijn universeel, zoals opgewekt reageren op een catchy melodie, terwijl anderen een diep en complex gevoelsleven blootleggen. Muziek kan ontroeren, ontstressen en vervelen, maar je ook aan het denken zetten of aansporen tot bewegen. Om deze reden kan een liedje zoals ‘Macarena’ irritant én leuk zijn tegelijkertijd. Wil je ontstressen, dan kan klassieke muziek of de ruis van een zee een uitkomst zijn, aldus violiste Letizia Sciarone. Door de inspiratie van een geluid (de trilling) gaan zowel jij als je cellen als het ware meetrillen, wat bevorderend is voor de rust en de mogelijkheid om los te laten.
‘Through music we can experience very intense emotions, but in a safe way’
Muziek maakt slim
Het is bewezen dat muziek een gunstige invloed heeft op het IQ. Nature schreef ooit eens over het zogeheten ‘Mozart effect’: na 10 minuten luisteren naar Mozart, bereikten studenten hogere scores op het gebied van ruimtelijk bewustzijn via een IQ test dan studenten die dit niet deden. Uiteindelijk ging het niet zozeer om Mozart, maar om de herhaling, structuur en opbouw van de muziek die hiervoor zorgde. Muzieklessen stimuleren het brein alleen nog maar meer: het leren van een instrument staat ongeveer gelijk aan het leren van een nieuwe taal. Op latere leeftijd kost dit meer tijd dan wanneer je jong bent, omdat het veel vraagt van hersengebieden die kwetsbaar zijn voor veroudering. Een ander belangrijk onderdeel is dat muziek wordt gekoppeld aan herinneringen. Deze herinneringen worden opgehaald bij het horen van herkenbare geluiden, samen met het gevoel dat je associeert met die specifieke gebeurtenis. Wetenschappers noemen dit het autobiografische geheugen.
Uiteindelijk lijkt muziek dus zeer gunstig te zijn op de werkvloer, zowel om te ontstressen als om sociale contacten en cognitieve functies zoals plannen, creativiteit en energie te bevorderen. Dit kan door dagelijks bijvoorbeeld een uurtje met muziek op te werken. Tenslotte kan muziek maken of ervaren hoe dat proces functioneert, goed zijn om
samenwerking en leiderschapsskills te bevorderen.