Hou een gezonde leefstijl vol met het Pareto-principe
Je kent het vast wel, dat moment waarop je besluit dat je leefstijl omgegooid moet worden. Het is tijd voor een gezondere levensstijl, en wel nu. Het is gedaan met het vettige eten en de luie avonden. Niks meer van dat alles, nu ga je dag en nacht op al je keuzes letten. Natuurlijk zal het in het begin even zwaar zijn, maar het went vanzelf en voor je het weet mis je de zogenaamde ‘guilty pleasures’ niet langer.
Maar wat blijkt in de praktijk echter? Je blijft de guilty pleasures wel missen! Zo erg zelfs, dat je weer compleet terugvalt in je oude patroon. Voor je het weet zit je ’s avonds weer met je hand diep in een zak chips op de bank, en voelt je goede voornemen als een verre herinnering. Wat is hier fout gegaan, vraag je jezelf dan af?
De juiste verhouding
Door jezelf al je pleziertjes te ontnemen hou je de verandering in de levensstijl niet vol. Daarom is het belangrijk dat je jezelf een middenweg gunt. Als je aan een gezonde/ongezonde middenweg denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een 50/50-verhouding. De helft van de tijd ben je gezond bezig, en de andere helft van de tijd leef je zoals je zelf eigenlijk het liefste leeft.
Met zo’n verhouding ga je echter geen zoden aan de dijk zetten. Er bestaat een verhouding die wél tot succes kan leiden, namelijk de 80/20-verhouding. Dit staat bekend als het Pareto-principe. Dit principe wordt niet alleen in de gezondheid gebruikt. De vuistregel is dat 80% van alle uitkomsten verklaard kan worden door 20% van de oorzaken.
Goed voor de wilskracht
In de gezondheid wordt deze verhouding echter zo gebruikt: 80% van de tijd hou je jezelf aan de strenge gezondheidsregels die je jezelf hebt voorgelegd. Dat houdt in dat je vier van de vijf dagen discipline hebt. Als je dit volhoudt, dan heb je één dag (de resterende 20%) om te doen wat je wilt.
Wat blijkt? Door jezelf op deze manier om de zoveel tijd een dag rust te gunnen, hou je het ook makkelijker vol om de rest van de dagen wél die strenge leefregels te hanteren. Zo mag je dus bijvoorbeeld wel genieten van die cheatmeal. Het helpt de moraal hooghouden.