Hypochondrie, de angst om doodziek te zijn
Niemand wil graag ziek worden, daarom letten we op onze gezondheid. Maar toch ervaren we allemaal wel eens pijntjes, of voelen we ons wat minder. Iedereen gaat hier anders mee om. Sommigen bellen wat sneller eens de huisarts voor een bezoekje voor de zekerheid, anderen zitten het gewoon het liefst uit. Maar dit geldt niet zo makkelijk voor mensen met hypochondrie.
Wat is hypochondrie precies?
Hypochondrie wordt ook wel ziektevrees genoemd. Mensen die lijden van deze stoornis zijn vrij letterlijk doodsbang om ziek te worden. Elk symptoom dat zij voelen zou wel eens een zeer ernstige ziekte kunnen zijn. Zo escaleert een simpele hoofdpijn al snel in een mogelijke hersentumor, bijvoorbeeld. En op dat moment kun je deze gedachte ook niet meer van je afschudden. Dat is ook niet vreemd, als je daadwerkelijk denkt dat je misschien wel dood kunt gaan.
Maar dit is natuurlijk helemaal niet realistisch. We ervaren allemaal wel eens hoofdpijn. Ook een willekeurige steek in ons lichaam is niks vreemds, maar kan een hypochonder in totale paniek laten uitbreken. Zoals je wellicht al kunt lezen is het vrij heftig om met deze angststoornis door het leven te gaan. Het label hypochondrie volstaat ook pas wanneer dit je dagelijkse leven beheerst.
Omdat dit een psychische aandoening is, is spreken met een psycholoog de beste oplossing. Zeker als de angst je echt compleet in de greep heeft. Maar er zijn wel wat handvatten om de angst in ieder geval wat onder controle te krijgen:
-Zoek afleiding.
Hypochondrie kan leiden tot doemdenken, wat weer tot een neerwaartse spiraal kan leiden. De beste remedie tegen een neerwaarste spiraal is eruit springen. Dat kun je doen door je aandacht te verzetten. Bel bijvoorbeeld met vrienden, maar heb het niet over je eigen angsten. Dat stimuleert het doemdenken.
-Ga vooral niet Googelen.
Er is een reden dat de term ‘cyberchondrie’ bestaat. Het internet is geen betrouwbare arts die jou kan diagnosticeren. Een echte arts gaat met je in gesprek, en kan naar je lichaam kijken. Een zoekmachine kan slechts naar jouw angsten luisteren, en gaat dan automatisch van het slechtse scenario uit. Als je je dus echt zorgen maakt, plan dan een afspraak met een huisarts in.
-Zet positieve gedachten tegenover de angsten.
Waarschijnlijk weet je ook zelf al dat de kans op een serieuze ziekte minimaal is. Ga dus bij jezelf na wat je gevoel nog meer zou kunnen zijn, buiten een ernstige ziekte. Veel symptomen zijn veelvoorkomend, en totaal onschadelijk. Ze gaan ook vaak snel vanzelf weer over. Geef het dus even tijd. Door er niet te veel op te focussen is de kans groot dat het vanzelf opeens weg is. Daarnaast kun je bijhouden hoe vaak je het gevoel hebt gehad dat er iets ernstigs aan de hand is, terwijl dit later bleek mee te vallen.
-Kies voor een gezonde leefstijl.
Door goed te eten, voldoende te slapen en veel te bewegen voel je je fijner in je eigen vel. Dan is de kans ook veel kleiner dat je iets voelt waar je over in paniek kunt raken. Daarnaast zorgt een gezonde leefstijl sowieso voor minder stressgevoelens, waardoor je doemdenken in de kiem kunt smoren.
-Besef dat je (lichte) hypochondrie hebt.
Het is misschien een bittere pil om te slikken, maar het is goed om door te hebben dat je nu eenmaal last van hypochondrie hebt tot een bepaalde mate. Dit zorgt ervoor dat je je paniek kunt duiden. Wat je voelt is eigenlijk niet echt, het is je angststoornis die met je aan de haal gaat. Zie je angststoornis dan ook als een aparte entiteit, die als doel heeft om je zo paniekerig mogelijk te maken. Zo kun je deze angst aanspreken. De angst wil je niet beschermen, maar juist negatief beïnvloeden.