Top

Instant gratification vs. delayed gratification

Een bekend experiment: leg een marshmellow voor een kind neer, en zeg dat hij of zij vijftien minuten moet wachten met het snoepje eten. Bij succes krijg je twee in plaats van één marshmellow. Lukt het je niet, dan krijg je slechts één marshmellow. Maar je krijgt het tenminste wel direct. En dat feit kan zomaar zwaarder tillen dan de grotere beloning. Dat is wat instant gratification met je doet.

Wie denkt dat alleen kinderen hier gevoelig voor zijn, komt bedrogen uit. Ook volwassenen hebben moeite met wachten. Nu zullen wij wat minder gevoelig zijn voor marshmellows. Laten we een meer volwassen voorbeeld nemen: persoonlijke doelen behalen. Naar een doel werken kan soms lang duren, en het effect is niet direct meetbaar. Met andere woorden, de beloning (het effect) blijft te lang uit. En opeens kiezen ook wij liever voor het makkelijk bereikbare, dan dat we langer wachten op wat we eigenlijk wél willen. Instant gratification.

Je leest het waarschijnlijk al, op de lange termijn zul je hier spijt van krijgen. Maar daar komt dus weer het probleem van de ‘lange’ termijn, terwijl de ‘korte’ termijn een stuk tastbaarder en makkelijker is.

Uitstelgedrag is misschien wel het meest bekende en meest voorkomende probleem dat ontstaat door een verslaving aan instant gratification. Ik wil nú iets leuks doen in plaats van na mijn werk. Dat je daardoor vanwege een schuldgevoel niet echt ervan kan genieten, nemen we maar op de koop toe. Ook hier geldt, de grotere beloning is als je zou wachten. Dan kun je pas echt genieten van je vrije tijd.

Hoe verbreek je jouw verslaving aan instant gratification? Door te werken aan de tegenhanger: delayed gratification. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk! Gelukkig hoef je het ook niet binnen één week onder de knie te hebben. Voor de instant gratification zou dat natuurlijk fantastisch zijn! Maar het mag lang duren. Delayed gratification. Hier volgen vijf tips:

-Breek je doel op in kleinere subdoelen. Zorg dat je elke dag ten minste één doel bereikt.

-Beloon jezelf als je een kleiner subdoel behaalt. Door elke dag een doel te behalen, weet je ook dat er elke dag een beloning op je wacht.

-Zorg voor realistische deadlines. Als je een deadline te krap maakt, dan haal je het niet en verdwijnt je motivatie. Maak je een deadline te los, dan heb je de ruimte om achterover te leunen.

-Herhaal waarom je iets doet. Wat wil je precies bereiken? Beloon jezelf door na te denken over het succes dat je zult behalen als je het volhoudt, om zo toch een beetje dat instant gratification gevoel te krijgen.

-Sluit je af voor afleidingen. Waar haal jij jouw instant gratification vandaan? Word je snel afgeleid door je telefoon? Uitzetten. Ga je makkelijk snacken? Werk in een ‘snackvrije’ omgeving. Leiden sommige websites je te veel af? Blokkeer deze dan.