Top

Is samen slapen ongezond? 'Eén bed is bizar'

Slaap je slecht en heb je geen idee wat de oorzaak is? Volgens slaapspecialist Neil Stanley zou dat wel eens kunnen komen door je partner naast je. Is samen slapen met je partner ongezond? 

In het oude Rome was een gedeeld bed alleen bedoeld voor het bedrijven van de liefde. Er werd niet gezamenlijk in één bed geslapen. Voor een gezonde slaap trokken de echtgenoten zich terug in hun eigen kamers. Het is een mogelijkheid die partners met slaapproblemen ook eens zouden moeten overwegen, zegt slaapspecialist Neil Stanley van de Universiteit van Surrey, die zelf ook apart slaapt.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Onderzoekers van de Universiteit van Surrey onderzochten de kwaliteit van de slaap van mensen die samen in een bed slapen. De meeste partners gaven aan het gevoel te hebben juist beter te slapen als ze bij elkaar lagen, maar uit het onderzoek bleek het tegenovergestelde. De kwaliteit van de slaap werd bij samen slapen gemiddeld 50 procent vaker verstoord dan bij alleen slapen. Partners storen elkaar namelijk door te draaien, luidruchtig te ademen of te snurken of door het trekken aan lakens of dekbedden. Hoewel niet alle storende geluiden of bewegingen door de partners bewust werden opgemerkt, werd de diepte van de slaap er wel door aangetast.

Mannen slapen lichter

Dat samen in bed slapen niet optimaal is voor de slaapkwaliteit was eerder al eens aangetoond in een Oostenrijks onderzoek, dat gepubliceerd werd in The New Scientist. Opvallend is dat mannen veel meer last bleken te hebben van verstoringen in de slaap door hun partner dan vrouwen. Vrouwen hebben een diepere slaap, mannen slapen lichter. Een regelmatig verstoorde slaap door het samen slapen resulteert bij hen ook in meetbaar minder alert functioneren overdag. Uit ander onderzoek, uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum, blijkt dat mannen slechter of korter slapen dan ze zelf denken. Vrouwen slapen beter, terwijl zij juist denken minder goed te slapen.

Samen slapen uitgesloten?

Neil Stanley erkent wel dat mensen langzaam maar zeker wennen aan het samen slapen. Als je dat goed bevalt, zegt hij, dan moet je daar gewoon mee doorgaan. Plotseling apart gaan slapen kan namelijk ook een storende factor zijn, zegt Stanley. Maar als jij of je partner slaapproblemen heeft, dan kan het raadzaam zijn om elke verstoring uit de weg te gaan en een eigen slaapkamer op te zoeken. Stanley wijst er op dat vaak slecht slapen allerlei problemen in de hand kan werken, van vermoeidheid overdag tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten aan toe.

Kun je wel een betere slaap gebruiken, maar wil je liever niet apart slapen? Er zijn een paar dingen die je kunt proberen voor een betere slaap:

  • Slaap allebei onder een eigen dekbed, zodat je elkaars slaap niet verstoord door het trekken aan de dekens.
  • Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort.
  • Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht.
  • Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.
  • Snurkt een van de twee heel erg? Lees hier hoe je snurken kunt verhelpen.
Gezondheidsplein/ Ine Mulder & Floor Gielen
Bron: RTL Nieuws

Gebied(en):

  • Slaap

Bron: Het Tsuru Team

Share