Top

Kalmeren in tijden van thuiswerkstress

Voor de zomer leek september ongeveer de eindstreep van het thuiswerkadvies van de overheid. Dit advies is inmiddels, gezien de huidige omstandigheden, verlengd. Dat is natuurlijk zuur nieuws voor de werknemers die het thuiswerken inmiddels beu zijn.

Het AD schrijft dat een grote groep werkenden risico loopt op een burn-out door de coronacrisis. Dat deze stressvolle periode verlengd is, zal dit risico alleen maar groter maken. Het moge duidelijk zijn dat we momenteel allemaal goed naar ons eigen gevoel moeten gaan luisteren om dit risico zo klein mogelijk te maken, zodat we een eventuele burn-out in de kiem kunnen smoren. Maar hoe doe je dat?

Het zal beginnen bij de situatie accepteren. Dat kan een bittere pil zijn, maar je ertegen verzetten zal alleen maar tot frustraties leiden. En dit leidt uiteindelijk tot precies wat we willen vermijden: stress. Optimisme is wat je door deze onzekere tijd heen sleept. Vermijd cynisme. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Pas daarom goed op jezelf, en luister naar je gevoel. Neemt de stress hand over hand toe? Stop! Pauze. Je kunt wel in die neerwaartse spiraal gaan zitten, maar daar bereik je niet mee wat je wilt bereiken. Zorg dat je in plaats daarvan je vaste ontspannende activiteiten altijd bij de hand hebt. Heb je geen duidelijke handvatten voor ogen nu? Dan helpen wij je met de twee effectiefste:

-Ademhalingsoefeningen (Lees onze blog voor meer informatie).

-Sporten/bewegen.

Zelfs als je geen overmatige stress voelt is het ontzettend belangrijk om deze twee activiteiten geregeld in de week te doen. Zo hou je stress namelijk buiten de deur. Stresspreventie, voordat het te laat is. Je kunt zelf een sport naar keuze bedenken. Het belangrijkste is dat dit wel een kalmerend effect op je heeft. Heb je dus een bloedhekel aan hardlopen, pak dan eerder de fiets. Of ga een goed stuk wandelen, misschien wel met iemand. Een ander alternatief is om te luisteren naar muziek, een podcast, of een audioboek tijdens het sporten. De sleutel is om door te bewegen te kalmeren. Het doel is in dit geval dus niet om per se je conditie te verbeteren, of je lichaam te pushen (tenzij dit je helpt om tot rust te komen, natuurlijk). Dat je ook aan je fysieke gezondheid werkt is hier alleen maar een zeer prettige bijkomstigheid.