Krijg meer energie met 5 dagen vasten
Wat hebben productief zijn en voeding met elkaar gemeen? Een aantal studies hebben onderzoek gedaan naar de relatie tussen koolhydraten, energie, gedrag en stemming. Intermitterend vasten is een ontwikkeling die we steeds vaker zien.
‘Je bent wat je eet’ is voor velen een bekende uitspraak. Nog meer geldt de uitspraak ‘je werkt hoe je eet.’ Je voedingskeuzes hebben namelijk een grotere impact op je werkdag dan je misschien zou denken. De verkeerde voeding op de verkeerde momenten kan funest zijn voor je productiviteit.
Intermitterend vasten
De manier waarop je eet kan je circadiane ritme, oftewel 24-uursritme flink beïnvloeden. Als het gaat om de prioriteitenlijst van je lichaam, komt eten zelfs boven slapen. CEO’s in Silicon Valley zweren bij intermitterend vasten, met voordelen als gewichtsverlies, minder stemmingswisselingen en meer productiviteit. Dit proces van vasten in periodes van 2-5 dagen, dat ze bio-hacking noemen zou een manier zijn om zogehete ‘carb comas’ (die ontstaan door bloedsuikerpieken) te beheersen. Volgens neurowetenschapper Mark Mattson reageren je hersenen op vasten door stressbestrijdende stoffen aan te maken en vetten te raadplegen, waardoor je je na een paar dagen energiek en helder voelt. Toch zijn volgens veel voedingsexperts de risico’s van vasten niet mis: naast dat je essentiele mineralen, aminozuren en vitamines misloopt die processen in je lichaam gaande houden, krijgt je brein een seintje om lichaamseigen eiwitten af te breken. Bovendien kan het ingrijpende mentale gevolgen hebben, zoals een eetstoornis, en blijft je bloedsuikerspiegel laag. Op korte termijn krijg je misschien meer energie, maar je lichaam zal andere functies minder goed kunnen uitvoeren.
Link tussen focus en bloedsuiker
Een lage bloedsuikerspiegel door een gebrek aan eten heeft veel invloed op je gedrag en stemming. Het vermogen om verleidingen te weerstaan, gefocust te blijven en het juiste te doen, heeft te maken met de hoeveelheid bloedsuiker in je lichaam. Eet je teveel koolhydraten, dan zijn je hersenen geneigd om een flinke ton insuline te produceren. Dit leidt tot meer slaaphormonen, zoals serotonine.
Hierdoor ontstaat een flinke energiedip, blijkt uit onderzoek. Het overgrote deel van serotonine wordt in de darmen opgeslagen. Volgens deze studie uit Personality and Psychology Review is het zo dat bloedsuiker verantwoordelijk is voor bijna alle activiteiten in de hersenen, waaronder zelfcontrole. Met andere woorden: een lage bloedsuikerspiegel leidt tot minder zelfcontrole, minder vermogen om gefocust te blijven op een taak en goed werk te verrichten. Daardoor ben je moe wanneer je je juist níet moe wilt voelen.
Hoe meer je je best doet om je eetpatroon op je circadiane ritme af te stemmen, hoe meer je je volle potentieel gedurende de werkdag kunt benutten. Door ‘s avonds niet teveel te eten, vetten te vermijden wanneer je mentaal belast wordt en je grootste maaltijd ’s ochtends te eten, krijgt je lichaam de energie die nodig is op het juiste moment.