Kun je jarenlang ongezond eten goedmaken?
Een gezonde levensstijl is één van de voorwaarden voor gezond ouder worden. Wanneer je jarenlang ongezond hebt geleefd, heeft dit natuurlijk een aanslag op je lichaam. Misschien was het een fase, en besef je later dat je toch eens gezonder moet gaan leven. Ongezond leven kan de kans op hart- en vaatziekten namelijk aanzienlijk vergroten. Maar neemt dat ook weer af zodra je het tij keert?
Aanpassen van gewoontes
Grote studies, verricht door gerenommeerde instituten en universiteiten, wijzen in dezelfde richting. De gevolgen van een ongezonde levensstijl (denk aan hart- en vaatziekten) zijn drastisch te verminderen of te vertragen. Stel dat je jarenlang veel voedsel met ongezonde vetten en/of suiker hebt gegeten, dan kun je de klok een beetje terugzetten door structureel meer vette vis, noten, groente en fruit te gaan eten.
Om dit te bereiken, zijn 2 dingen belangrijk: de wil om te veranderen en het aanpassen van ingesleten gewoontes. Vooral het aanpassen is de grootste en moeilijkste uitdaging, omdat het om veel discipline en doorzettingsvermogen vraagt. Je moet weten waar je het voor doet.
Langer en gezonder leven
Je bloeddruk, gewicht en cholesterol zijn belangrijke graadmeters voor je gezondheid. Kom je tot de conclusie dat je rond je 50ste een hoge bloeddruk hebt? Dan is het zeker niet te laat om er iets aan te doen. Zelfs na je 65ste kun je de gezondheid dramatisch verbeteren, waardoor je levensverwachting toeneemt. Natuurlijk omvat dit meer dan alleen maar gezonder eten. Stoppen met roken, meer bewegen en stress verlagen dragen ook bij aan meer gezonde jaren.
In de Amerikaanse Atherosclerosis Risk in Communities Study werden maar liefst 15.792 mensen onderzocht die op de leeftijd van 45- 64 jaar hun leven gezonder gingen inrichten. Het bleek dat zelfs kleine verschillen al grote gevolgen hadden. Gezond eten, een actieve levensstijl en vooral ook niet te vergeten niet-roken, deed het risico op hartaandoeningen met 80% dalen. Dat op kanker met 60% en de kans op diabetes met maar liefst 90%.
We willen benadrukken dat langdurige gezondheidsschade niet helemaal weg te poetsen is met een gezond eetpatroon, stoppen met roken of meer bewegen. Bovendien spelen ook genetische en andere onderliggende factoren mee voor je gezondheid.
Toch zijn onderzoekers het erover eens. Los van de leeftijd waarop je begint, heeft een gezonde levensstijl zin. Verandering ten goede heeft altijd zin. Ook op latere leeftijd.