Top

Leer bewust leven in het nu

Is het vreemd dat het moeilijk is om met je hoofd bij het nu te zitten? Nee, absoluut niet. We hebben allemaal verantwoordelijkheden. Veel ballen in de lucht houden, dat kost mentale kracht. Aan de ene kant heb je dat project op je werk, maar daarnaast heb je dat probleem in je privéleven. Oh ja, je moet ook gezond eten. Vanavond sporten, waar haal je de tijd vandaan? En je auto maakt dat rare geluid weer, daar moet je ook maar eens naar gaan kijken…

Wat een chaos! Natuurlijk leef je zo niet in het nu. Maar jezelf in de spiegel toespreken dat je nu(!) begint met meer in het nu te leven, dat is ook zo makkelijk niet. Het is namelijk een proces. Maar waar begin je?

Meditatie:

Het is goed om de ambities niet te hoog te leggen. Het moet namelijk geen vervelend proces worden. Plan daarom elke dag slechts vijf minuten in om te mediteren. Kies hier zelf een vast moment voor uit, dat voor jou prettig voelt. ’s Ochtends voordat je gaat werken? Prima! Een uur voordat je naar bed gaat? Ook goed! Er zijn geen foute antwoorden.

Sta stil bij wat je voelt, maar doe dit zonder oordeel. Zorg dat je gedachten niet doorschieten naar zorgen. Voel je ademhaling. Wat je later zult gaan voelen, doet er op dit moment niet toe. Ook niet wat je vroeger gevoeld hebt. Nu! Nu voel je rust, nu ben je kalm.

Mocht je snel worden afgeleid hierbij, dan werkt meditatiemuziek goed om je gedachten bij jezelf te houden. Maar anderen kunnen juist weer afgeleid worden door muziek. Experimenteer welke vorm bij je past. Ook de meditatiehouding kies je zelf. Moet je altijd met blote voeten in kleermakerszit je handen op je knieën leggen terwijl je duim en wijsvinger het ‘oké’-teken maken? Natuurlijk niet! Kies zelf gewoon een fijne houding. Zittend, liggend, eventueel staand, het kan allemaal! Het laatste wat je wilt is dat je mediteren als stijf of geforceerd voelt.

Plan zelf je momentjes in:

Maar ook gedurende de dag zelf kun je momentjes van ‘leven in het nu’ inplannen, zonder hier direct een meditatiemoment van te maken. Kijk af en toe naar iets prettigs, de natuur buiten, een schilderij, zelfs een witte muur mag. Grijp dan weer even naar dat gevoel van ‘nu’. De potentiële stress van morgen hoef je niet nu te voelen. Dat doe je morgen wel. Nu ben je hier, en met dit bezig. En dit, wat het ook moge zijn, verdient jouw volledige aandacht. Want je doet het namelijk met een reden.

Niet alleen zorgt dit ervoor dat je met meer plezier aan je huidige project werkt, het zorgt er ook voor dat het resultaat beter is, en je productiviteit omhoog gaat.