Leven na de lockdown: 5 tips tegen terugkeerstress
Leven na de lockdown: 5 tips voor terugkeerstress na de lockdown
Langzaamaan pakt (werkend) Nederland de draad weer op na de lockdown die op 23 maart door premier Rutte werd uitgeroepen. Kantoren gaan mondjesmaat open, het openbaar vervoer wordt steeds voller, en de horeca is inmiddels met aangepaste regelingen geopend. Het lijkt alsof het leven weer ‘normaal’ gaat worden, al is het tempo nog gestaag.
Voor veel mensen is het een reden voor feest, en dan komen die geopende terrassen natuurlijk goed uit. Maar er zijn ook mensen die zich er juist angstig door voelen. De aanpassingen naar het leven in de lockdown waren groot, en dat vroeg veel van mensen. Het is dan ook niet vreemd dat de stap om de lockdown weer uit te komen wederom groot is. Mensen hebben geprobeerd de lockdown zo comfortabel mogelijk te maken voor zichzelf, sommigen misschien wel iets té comfortabel. Zij vonden het wel prima zo, en moeten opeens hun aangename cocon verlaten.
Het resultaat? Terugkeerstress.
Wat is terugkeerstress precies? Klinisch psycholoog Jessy Brouwers legt het uit: “Terugkeerstress kennen we van het re-integreren op je werk na langdurige afwezigheid door bijvoorbeeld een ziekte of vakantie. Het lijkt erop dat een grote groep mensen dezelfde symptomen ervaart na deze lockdownperiode.”
Dat hoeft volgens Brouwers niet vreemd te zijn. “Wanneer de lockdown en thuiswerken voordelen heeft opgeleverd zoals meer rust, minder negatieve prikkels of meer betrokkenheid bij het gezin, dan maak je meer ‘geluksstofjes’ aan (dopamine is de bekendste) en heb je dus vaker een geluksgevoel. Bij het terugkeren naar het werk kan het zijn dat je weer meer stress gaat ervaren. Dit staat de aanmaak van deze geluksstofjes in de weg. Sterker nog, stress breekt geluksstofjes af! Je kunt in het begin zelfs psychologische klachten zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, somberheid of weinig motivatie ervaren.” Er is volgens Brouwers echter iets aan te doen. Hier volgen vijf tips van haar voor degenen die lijden van terugkeerstress:
Tip 1:
Schrijf eens op wat jou een goed gevoel gaf in deze lockdown periode. Enkele voorbeelden:
- Het gevoel eigen tijd in te kunnen delen die mogelijk afwijkend was van de tijden die je verplicht moet werken.
- Je zat in een rustigere omgeving.
- Je luisterde naar muziek die jouw concentratie verhoogde.
- Je nam meer korte pauzes en kon iets aan lichaamsbeweging doen.
- Je kon tussendoor wat aandacht aan je kinderen besteden.
- De overlegmomenten met collega’s middels telefoon, beeldbellen en/of mailen waren efficiënter.
- Je had geen reistijd.
Kijk hier goed naar en ga na welke van deze punten haalbaar zouden zijn in de normale werksituatie, zoals vaker thuiswerken of werktijden aanpassen. Een voorbeeld: als je in de ochtend beter presteert, dan kun je vragen of je eerder kunt beginnen met werken en daarmee dus ook eerder naar huis kunt. Misschien wil je wel liever vaker kleine pauzes nemen. Als je hebt gemerkt dat muziek fijn is voor je concentratie, overleg dan of je met een koptelefoon mag werken. Met een paar aanpassingen kun je al grote verschillen maken die de stress verminderen en het geluksgevoel en de motivatie verhogen.
Tip 2:
Nadat je al deze punten hebt opgeschreven bestaat het risico dat het ergens in een overvolle bureaulade verdwijnt tussen al het papierwerk. Zo ga je het geheid vergeten! Doe iets waardoor je het niet vergeet, zoals het lijstje ergens op te prikken of in te lijsten. Zorg in ieder geval dat het zichtbaar is vanaf je bureaustoel.
Tip 3:
Net als thuis: maak een goede planning en hou je agenda bij. Werk dus aan je time-management. Thuis moest dat wel, anders kwam je nergens aan toe. Een goed voorbeeld is eerst de belangrijkste taak op te pakken nog voordat je de mailbox opent.
Tip 4:
Merk je dat je je gezin meer mist nu de lockdown voorbij is? Zet dan een foto van je partner, gezin of mensen die je een goed gevoel hebben gegeven op je bureau als je dit nog niet had.
Tip 5:
Geef jezelf even de tijd om weer te wennen aan deze nieuwe stap. Het is normaal een nieuwe balans te moeten vinden, zeker nu veel dingen nog niet kunnen. Als je je extra vermoeid voelt moet je meer uitrusten. Voel je spanning, dan moét je gaan ontspannen. Ben je prikkelbaar, zoek dan afleiding. Het zijn gezonde signalen die je niet mag negeren, maar waar je juist gezond op moet reageren.
Op deze manier was de lockdown in ieder geval een leerzame periode, waarin je tot nieuwe inzichten bent kunnen komen over hoe jij het beste werkt.