Top

Meer thuiswerken? Zo hou je werk en privé gescheiden

In onze eerdere blog schreven we al over de kans dat Nederland meer gaat experimenteren met thuiswerken vanwege de positieve ervaringen van werknemers. De voordelen zijn duidelijk, geen reistijd en meer flexibiliteit. Maar er zijn ook nadelen.

Volgens een onderzoek van de Nationale Vacaturebank kan 35 procent van de werknemers zich beter concentreren op het werk, en vindt 24 procent van de werknemers thuiswerken saai. Dat kan productiviteit en werkgeluk sterk verminderen. Maar ook werknemers die wél de voorkeur geven aan thuiswerken kunnen af en toe tegen deze problemen aanlopen. Om productiviteit en werkgeluk te stimuleren is het belangrijk om werk en privé gescheiden te houden. Dat kan een probleem gaan worden als we steeds meer gaan thuiswerken. Daarom geven wij wat tips om deze scheiding zo concreet mogelijk te houden.

-Blokkeer websites die je afleiden.

Op kantoor ga je minder snel naar websites als Facebook of YouTube. Je wilt immers niet dat je baas net op het moment binnenloopt waarop je naar kattenvideo’s aan het kijken bent. Maar thuis is dit geen risico, laat die kattenvideo’s maar komen! Het risico? De middagpauze is aangebroken en je hebt net één mail beantwoord. Bekijk in jouw zoekgeschiedenis welke websites jij het meest bezoekt, en blokkeer de afleidende sites.

-Een thuiswerkdag heeft geen vaste eindtijd.

Zonder op te letten loopt jouw werkdag door tot diep in de avonduren. Begin de dag daarom met een lijst te maken met alles wat realistisch is om binnen één werkdag te voltooien. Je mag pas stoppen als je alles hebt afgevinkt. Zo bereik je niet alleen tóch een eindpunt, je kunt de dag ook met voldoening afsluiten. Daarnaast voorkom je op deze manier het risico dat je een dag niks gaat doen thuis. Doe je namelijk te weinig thuiswerk verrichten, dan zul je wél in de avond door moeten werken. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Handig voor mensen die thuis een stok achter de deur missen.

-Over deuren gesproken, werk thuis in je eentje achter een deur die dicht is.

Het is misschien wel handig voor je om in de woonkamer te werken om een oogje in het zeil te houden wat betreft de kinderen, of omdat zo de afstand naar de koelkast wat kleiner is. Of het voelt misschien wat ongezellig om ergens afgelegen in een kamertje te gaan werken, maar toch is dit wat je moet doen! Richt deze ruimte ook in als een kantoor. Plaats hier dus geen spullen die je ook niet op kantoor zou plaatsen. Zo hou je je privéleven daadwerkelijk fysiek gescheiden van je werkleven, en ga je je huis dus ook niet associëren met je werk, of ga je werkstress projecteren op familieleden.

-Betrek collega’s bij je thuiswerken.

Zeker voor de werknemers die thuiswerken saai vinden is dit een must. Je hebt mensen nodig om tegen te kletsen tijdens werktijd. Soms over werk, soms om gewoon even wat druk van de ketel te laten. Als je dit niet met je collega’s doet is het risico dat je praatjes gaat aanknopen met de mensen bij jou thuis. Je voelt de drang om het over werk te hebben, en zo neem je mensen vanuit jouw privésfeer mee in je werksfeer. Het gevolg: de grens tussen werk en privé vervaagt. Bespreek dus met één of meerdere collega’s hoe je het beste contact kunt houden, ook voor zaken die niet dringend zijn. Houden jullie elkaar op de hoogte van waar jullie zelf mee bezig zijn? Plannen jullie een vast belmomentje in? Of sturen jullie gewoon af en toe eens een berichtje met hoe het gaat? Zo hoef je je collega’s niet te missen, en wordt je familie niet de uitlaatklep voor werkfrustraties.