Top

6 medische fabeltjes die we niet meer moeten geloven

1. Biologisch eten bevat geen pesticiden

Binnen de Europese unie zijn een aantal pesticiden toegestaan voor biologische producten. Wel bevatten deze producten over het algemeen minder gewasbeschermingsmiddelen dan niet-biologische producten.

2. Honing is beter dan suiker

In veel hedendaagse kookboeken wordt honing aangevoerd als een gezonde vervanger voor suiker. Toch bevat honing meer calorieën dan suiker en kun overmatige consumptie gewichtstoename en diabetes veroorzaken, aldus onderzoek.

3. Je gebruikt maar 10% van je brein

Door een verkeerd begrip van de werking van het brein, is het fabeltje de wereld ingekomen dat een mens maar 10% van zijn brein gebruikt. De film Limitless (2011) is bijvoorbeeld gebaseerd op dit idee: het verhaal draait om een hoofdpersoon die dankzij drugs wel in staat is zijn volledige brein te gebruiken. Toch blijkt uit recent onderzoek dat wel degelijk ons gehele brein actief is gedurende ons leven. Met slechts 10% activiteit, zouden we als mens niet functioneren.

4. Van ’s avonds laat eten word je dik

Wetenschappers hebben nooit onomstotelijk hard kunnen maken dat je sneller aankomt als je ’s avonds laat eet. Je komt alleen aan als je te veel calorieën tot je neemt, in verhouding tot je postuur en lichaamsbeweging. Bijna nergens ter wereld eet men zo vroeg als in Nederland, maar een meer mediterrane levensstijl hoeft geen probleem te zijn.

5. Voor het sporten moet je uitgebreid stretchen

Volgens Italiaans onderzoek, kunnen uitgebreide stretchoefeningen ervoor zorgen dat je minder efficiënt bent bij het hardlopen of fietsen. Ook is nog niet bewezen dat stretchen helpt bij het voorkomen van blessures.

6. Ieder mens heeft 8 uur slaap nodig

Onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekten onlangs dat de jagers-verzamelaars de voorgeschreven acht uur slaap helemaal niet haalden. Onze voorgangers moesten het namelijk doen met 6-7 uur slaap. Wel is het zo, dat de benodigde hoeveelheid slaap per persoon kan verschillen. En ook leeftijd speelt een rol: jonge mensen hebben over het algemeen meer slaap nodig dan oudere mensen.

Bron: brightside.me

Gebied(en):

  • Persoonlijkheid
  • Voeding

Bron: Het Tsuru Team