Top

Acht uur werken per dag is onzin

Ahh, het vrije leventje van de zpp’er. Een leven zonder baas, structuur of 9-5 kantooruren. En daarmee de grote kans dat je je de hele dag met Netflix op de bank schuldig voelt omdat je toch ‘eigenlijk aan het werk moet’.

Als eerste: probeer niet het werkritme van vrienden in loondienst te kopiëren. Die acht uur durende werkdag is sowieso onzin. Er is niemand die zich van negen tot vijf uur kan concentreren. Uit een Brits onderzoek bleek zelfs dat de gemiddelde kantoormens hooguit 2 uur en 53 minuten aan het werk is tijdens een werkdag: de rest gaat op aan lummelen.

Dus leg jezelf niet op om 8 uur geconcentreerd te werken, je zet de standaard dan onmogelijk hoog.

Bedenk daarentegen het aantal uur per dag dat jij wél aan het werk wil zijn. Houd dat aantal uren het liefst zo klein mogelijk: hoe compacter jij je aantal werkuren maakt, hoe minder kans op lanterfanten. Ik houd bijvoorbeeld voor mezelf maximaal 4 uur werken per dag aan: meer hoef ik niet.

Bepaal dan wanneer die uren voor jou op de dag vallen. Het lijkt logisch om dat vanaf 9 uur ’s ochtends te doen, maar dat hoeft helemaal niet jouw beste tijd te zijn. Ik ken een ondernemer die pas om 11 uur ’s avonds begint, dan tot 2 uur ’s nachts werkt en dat al jaren zo naar volle tevredenheid doet. Ik ben een ochtendmens en kruip het liefst om 6 uur ’s ochtends al achter de laptop: lekker niemand die me stoort zodat ik me kan focussen. En dan hoef ik dus ook niet meer na de lunch te werken: tijdens mijn after-lunch-dip zit ik tevreden op de bank.

Kies dus wat bij jou past: wanneer heb jij de meeste zin om te gaan werken?

Als je zo je dagen gaat indelen, merk je dat je veel minder vaak schuldgevoelens hebt omdat je ‘eigenlijk’ zou moeten werken. Je hoeft namelijk niet meer zo vaak te werken van jezelf: en daarmee is jouw vrije tijd ook echt meer ‘vrij’ geworden.

Gebied(en):

  • Stress
  • Ambitie

Bron: AD.nl