

Bij dit Britse bedrijf mag iedereen kiezen wat ze verdienen, en dat is een succes
Volgens CEO Jason Trost werd het systeem 3 jaar geleden ingevoerd en paste het perfect bij het streven van het bedrijf naar een zo groot mogelijke transparantie. Werknemers hoeven niet over hun loon te onderhandelen, maar kunnen zelf een voorstel doen, waarna hun collega’s stemmen of die persoon dat geld echt waard is. Dat schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
Ieder salaris wordt vervolgens gepubliceerd in een intern systeem waar iedereen bij kan, en twee keer per jaar kan je je loon ook heronderhandelen. Aanvankelijk was dat elke maand, maar volgens Trost was dat systeem ‘veel te storend’. ,,Het is een krankzinnig proces, maar het werkt”, vertelt Trost aan nieuwssite Business Insider. ,,Ik denk ook dat dit het eerlijkste systeem is. Het geeft werknemers terecht het idee dat ze meer controle hebben over hun baan en hun positie.”
De basis van het systeem is dus sociale consensus. ,,Als je substantieel meer zou vragen dan wat je collega’s verdienen, zullen je collega’s je voorstel niet snel goedkeuren. Collega’s evalueren wat je vraagt in een soort interne rechtbank”, aldus de CEO. ,,Sommigen zullen vinden dat het bedrag ongeveer correct is, anderen vinden het dan weer te veel of te weinig. Meestal vinden ze het te veel. Daarna volgt er positieve of negatieve feedback. Alles gebeurt open en bloot.”
Angeline Mulet-Marquisenie is een Franse ingenieur die intussen 4 jaar bij Smarkets in Londen werkt. Volgens haar veroorzaakt het systeem soms moeilijke gesprekken tussen collega’s, maar uiteindelijk resulteert het in een gezondere omgeving. ,,Er wordt toch wel gesproken over verschillen in salaris, of die informatie nou openbaar is of niet”, zegt ze. ,,Dat alles openlijk gebeurt, is goed. We weten wat iedereen verdient en er is weinig ongelijkheid in hoe mensen betaald worden.”
Kinderziektes
Het systeem kende zijn kinderziektes, volgens Trost. Zo was er ooit een werknemer die een project moest doen dat hij liever niet deed en bij wijze van protest verdubbelde hij zijn loon. Dit werd hem niet in dank afgenomen en uiteindelijk moest de man het met een veel lager bedrag doen. ,,Doorgaans komt het de flexibiliteit en de menselijkheid echter ten goede.”
Volgens Trost is het systeem ook goed voor werknemers die hun baan wel goed doen, maar niet goed zijn in onderhandelen. Het zou ook kantoorintriges en het aantal hielenlikkers verminderen.
Of Trost het een goed idee vindt om het ook in andere bedrijven te doen? ,,Dat hangt helemaal van het bedrijf af”, zegt hij. ,,Voor kleinere bedrijven en start-ups kan het zeker werken. Voor grotere, gevestigde bedrijven ligt het moeilijker. Daar hangt het van het management af of ze de moed hebben om met de positieve en de negatieve kanten van het systeem om te gaan. Maar het kan het waard zijn.”
Gebied(en):
- Motivatie
- Psyche
Bron: AD.nl