Top

Brandweerman of conciërge vaker ziek thuis dan directeur

Hoe veel mensen ziek thuis zitten, verschilt sterk per beroep. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij hulpverleners van de politie en brandweer was het ziekteverzuim het hoogst.

Zij hadden in 2017, het meest recente jaar in de cijfers, een verzuim van 8,1 procent. Dat wil zeggen dat de gemiddelde politieagent van elke honderd werkdagen er acht ziek thuis zat. Conciërges en teamleiders schoonmaak staan op de tweede plaats met 6,8 procent. Een deel van het hoge verzuim komt door langdurig zieke werknemers. Bij een kwart van de conciërges en één op de zes politie- en brandweerlieden duurde het meest recente verzuim meer dan vier weken.

Helemaal onderaan de lijst staan algemeen directeuren. Zij hebben een verzuim van 1,4 procent – bijna zes keer minder dan de politieagenten en brandweerlieden. Ruim driekwart van de directeuren is het hele jaar niet ziek geweest.

Volgens hoogleraar Allard van der Beek heeft het grote verschil meerdere oorzaken. Van der Beek is hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid aan het Amsterdam UMC. “Aan de ene kant zijn sommige beroepen fysiek of mentaal heel zwaar, bijvoorbeeld bij politieagenten. Dat leidt ertoe dat mensen eerder gezondheidsproblemen hebben. Daar komt ook nog eens bij dat je sommige beroepen met gezondheidsklachten minder goed kan uitvoeren. Als je een kantoorbaan hebt, kun je met rugpijn makkelijker alsnog werken dan als je een fysiek beroep hebt.”

Bron: RTL Z

 

Gebied(en):

  • Stress
  • Ambitie

Bron: Het Tsuru Team