Top

De foetus of de zeester: dit is wat je slaaphouding vertelt over je persoonlijkheid

Slaap jij in de foetushouding? Dan heb je een stoer uiterlijk, maar een zacht innerlijk. Althans volgens een studie van slaapspecialist Chris Idzikowski. Hij onderzocht duizend Britten om te achterhalen wat hun slaappositie zegt over hun persoonlijkheid. Al neem je de resultaten wel best met een korreltje zout. “De studie was vooral bedoeld als amusement”, aldus Idzikowski. Maar dat maakt ze daarom niet minder leuk.

De foetushouding
De foetushouding is de meest populaire slaappositie. Zo gaf 41 procent aan dat ze het liefst op hun zij, met opgetrokken benen slapen. Volgens de persoonlijkheidsanalyse zijn mensen die in de foetushouding naar dromenland afdwalen vergelijkbaar met een watermeloen: hard aan de buitenkant, maar zacht aan de binnenkant. Daarnaast zijn ze eerst wat verlegen als ze nieuwe mensen leren kennen, maar zodra ze ze beter leren kennen voelen ze zich meer ontspannen.

De houtblok
De tweede meest voorkomende slaappositie is de houtblok. Zo sliep 15 procent van de onderzochten op hun zij met hun armen en benen gestrekt, in een rechte lijn. Hoewel het misschien contradictorisch klinkt, zijn deze slapers vriendelijk, zorgeloos en erg sociaal. Daarnaast zouden ze ook goedgelovig zijn.

De hunkeraar
Hunkeraars die op hun zij slapen met hun armen voor hen uit alsof ze iets of iemand willen vastnemen, vormden 13 procent van het onderzoek. Dokter Idzikowski beschreef ze als een vat vol tegenstrijdigheden: zowel ruimdenkend als cynisch, besluiteloos, maar ook eigenwijs.

De soldaat
8 procent van de deelnemers identificeerde zich als soldaatslapers. Zij slapen het meest comfortabel op hun rug met hun beide armen recht naast hun lichaam. En hun persoonlijkheidskenmerken passen ook bij het stereotype van een soldaat: ze stellen hoge eisen aan zichzelf en anderen en zijn stil en gereserveerd.

De vrije val
7 procent van de proefpersonen sliep op hun buik, met hun armen om hun kussen gewikkeld en met hun hoofd naar een kant gedraaid. Mensen die ‘in vrije val’ slapen, zijn meestal erg gezellig in de omgang, redelijk onbezonnen maar wel gevoelig voor kritiek.

De zeester
Slechts 5 procent van de deelnemers gaf aan dat ze op hun rug, met hun beide armen omhoog en rond hun kussen sliepen. Het zijn goede luisteraars en behulpzame vrienden die liever niet in de schijnwerpers staan.

Bron: HLN

Gebied(en):

  • Slaap
  • Psyche

Bron: Het Tsuru Team

Share