Top

Deze 12 talenten staan je te wachten als je 40 wordt!

Hoe en wanneer je het precies onder de knie kreeg is niet altijd meer even duidelijk te achterhalen, maar er zijn zo van die talenten die je als veertiger ineens beheerst waarvan je denkt: toch fijn en handig. En ook als je (nog) niet alles doet: als je eenmaal weet wat er nodig is, is het een peuleschil. Zéker deze dingen:

Je kunt troosten
Woorden zijn veel krachtiger dan vaak wordt aangenomen, en al helemaal als er iets verdrietigs gebeurd. Dus als je iemand om je heen hebt die iets ergs meemaakt; twijfel niet om iets liefs, rustigs of zachts te zeggen. Pas op met niet eigen ervaringen daarin te verwerken (“had je een miskraam? Ik ben/ken ook ook iemand die dat had”) maar houd het verdriet bij de ander. Ook niet echt handig: zeggen dat het allemaal wel meevalt. Het leven valt soms om de dooie dood niet mee namelijk. Maar dat weet jij als veertiger allang als geen ander, en dus geef jij een luisterend oor en de goede woorden als dat nodig is. Of een goed glas wijn, dat mag ook (zie: #10).

Je pakt je kansen
En die kansen gaan lang niet altijd over meer geld, of status, of spullen, maar steeds meer over de vraag of je iets echt LEUK vindt. De enige vraag die je jezelf dus mag stellen als je een aanbod krijgt is of je er blij van wordt. Het goede moment daarvoor bestaat niet, maar je intuitie liegt niet en daar mag je gerust naar luisteren. Komt die kans niet uit zichzelf langs? Dan ben je ook niet bang (meer) om zelf de boer op te gaan. Misschien komt er niet meteen iets uit, maar stil zitten wachten is nergens voor nodig. Ze weten namelijk niet wat ze missen, en dat weet jij prima onder de aandacht te brengen.

Je regelt je geldzaken GOED
Omdat jij inmiddels weet: het geeft rust en vrijheid en een heerlijk volwassen gevoel vol controle als je weet wat erin komt, wat eruit gaat en wanneer het tijd is om even op geldles te gaan. Zodat je precies weet wanneer je die inkomstenbelasting moet gaan opgeven (voor 1 mei mensen) en hoe het ook alweer zat met die startersaftrek of de geheimen van je loonstrook (al die dingen behalve het gestortte bedrag op je rekening zegmaar). En vergeet dan ook je pensioen (die enveloppen die je direct op een hoop gooit) niet. Want als je nu een beetje oplet, heb je het later goed voor elkaar. Op www.pensioenistedoen.nl vind je heel veel begrijpelijke en interessante tips en trucs. En dat hoeft niet saai te zijn! En mocht je nu denken nou nou dat klinkt wel heel erg blij allemaal: een goede boekhouder zoeken helpt ook al een slok op een borrel.

Je kunt een beleefdheidsgesprek voeren
En deze valt in de categorie: etiquette. Want je bent niet meteen een nietszeggende babbeldoos als je weet hoe je een gezellig gesprekje moet voeren tijdens een borrel, bruiloft of verjaardag, al dan niet met vreemden. En dat gesprekje hoeft niet altijd over kindbruiden te gaan, of de klimaatcrisis, of de politieke situatie in Zuid-Sudan door de eeuwen heen, maar gewoon over de reden waarom jullie daar zijn. Of het weer. Of de catering. Of vakanties. En als je dat een beetje leuk weet aan te zwengelen kan het nog doldriest worden ook, want vreemden kunnen verrassend leuk zijn. Zo bevond ik mij laatst op een bruiloft waar ik binnen no time in een gesprek verwikkeld raakte over Mensen Met Een Gronings Accent: en mán, het dak vloog er werkelijk vanaf, tot zingen en dansen aan toe en alles. En dat begon met één beleefde vraag: waar de ander vandaan kwam. Ik bedoel maar.

Je kunt een goede karaoke weggeven (die niet genant is)
En deze is écht superbelangrijk, want een slechte karaoke-act blijft je je leven lang achtervolgen. Zorg dus dat je goed bij stem bent (honing! Toonladders!) en vooral: Kies Het Juiste Lied Uit. En dat is NIET, zoals ik dus laatst onder groepsdruk gedwongen werd te performen, Paradise by Dashboardlight van Meatloaf (nogmaals bedankt, beste collega’s) met ook nog rare props erbij als een roze pruik (?) en een speelgoedgitaar (…). Wél is dit je moment om iedereen ein-de-lijk stil te krijgen met jouw mega-gevoelige versie van, ik noem maar wat, Still the One van Shania Twain. Dát zal iedereen leren.
PS: voor de valszingers onder ons: dit punt geldt misschien niet voor jou. Kusjes

Je vergeeft jezelf
Ik hoorde Oprah ooit zeggen (niet tegen mij persoonlijk, want dan was ik flauw gevallen van starstruckness, maar op televisie dus): “je doet alles in je leven met de kennis die je op dat moment hebt. Zodra je beter, of meer weet, ga je beter, of meer doen.” Ik vind dat nog steeds een mooi voorbeeld van wat persoonlijke groei inhoudt. En dat blijft een leven lang doorgaan, dus wees niet te streng voor jezelf.

Je laat woede los
Zodra je het op voelt komen, want dat blijft natuurlijk gewoon gebeuren. En daar heeft iedereen als het goed is inmiddels wel zo zijn/haar eigen methodes voor ontwikkeld, van mindfullness tot badminton, van yoga tot mudrunning. Als die woede maar verdwijnt, want het is niet goed voor je en je wordt er lelijk van. Bovendien, en deze vind ik nog steeds lastig, word je vaak niet boos op een ander, maar op jezelf. Want die ander is uiteindelijk slechts een spiegel (uitroepteken!) van wat je zelf dus bent en doet. Maar als je deze theorie niet trekt: boksles helpt ook.

Je weet wanneer je moet stoppen
Met die rare man. Met die rare roman die je toch nooit afkrijgt. Met dat rare roken. Met die rare gedachtenkronkels. Met alles waar gewoon geen noodzaak toe is, en wat onnodige ballast is. Het één is makkelijker achter je te laten dan het ander maar je voelt snel genoeg wanneer het is zoals het is, en wanneer het tijd is voor something completely different.

Je kunt luisteren
“Genoeg over mezelf, wat vind JIJ van mij?” Voila: dit is dus mijn beste grap, die ik graag uit mijn hoge hoed tover als ik wat persoonlijks heb verteld. En dat komt: luisteren is een lastig ding voor velen. Behalve voor jou natuurlijk, want luisteren is dé manier om een goede band met iemand op te bouwen. Kwestie van accepteren dat niet alles om jou draait (OMG!) en af en toe even herhalen wat die ander nou precies tegen je zegt (“dus als ik het goed begrijp vind je het vervelend als je man op jouw hakken boodschappen gaat doen?”).

Je koopt (en drinkt!) goede wijn
Want alcohol lost je problemen niet op, maar melk ook niet. Dus áls je het doet, kan je beter aan een mooi glas rood gaan zitten, dan aan een zure slobber uit de buurtsuper. En het staat ook nog eens lekker gastvrij en volwassen naar onverwacht bezoek toe als je een mooie fles uit je kelder tovert, in plaats van die stoffige canei uit je studententijd uit je sokkenla tevoorschijn te halen. Maar goed: dit is uiteraard al-le-maal een kwestie van smaak hoor mensen! Not.

Je lacht erom
Want echt: dat leven, we láchen erom. Niet omdat het altijd maar zo grappig is, wel omdat het alternatief gewoon jammer is. Dat is niet wegstoppen, dat is op een goed moment weten dat een lach voor veel dingen een oplossing is. En je wordt er nog écht mooier van ook, maar dat heb je natuurlijk helemaal niet nodig. Heerlijk hoor, dat veertig zijn. Zouden meer mensen moeten doen.

Bron: Mynd Magazine

Gebied(en):

  • Psyche
  • Motivatie

Bron: Het Tsuru Team