Top

Een op de vijf werknemers kent ongewenst gedrag op het werk

Intimidatie, pesten, discriminatie, ongewenste seksuele aandacht of zelfs geweld van collega’s of leidinggevenden. Een op de vijf werkenden zegt weleens zoiets te hebben meegemaakt op het werk. Bij een derde van die groep gaat het om intimidatie of pesten. 

Dat blijkt uit een peiling van opleidingsinstituut Schouten en Nelissen onder zo’n 1300 werkenden. Directeur Jessica van Wingerden noemt de uitslag ‘confronterend’. “Zeker gezien de impact op het welzijn van medewerkers binnen organisaties.”

Volgens Schouten en Nelissen is er een verband tussen werkdruk en het ervaren van ongewenst gedrag. In het onderzoek naar arbeidsomstandigheden werd onder meer gevraagd naar uitputting op het werk. Van de mensen die zeggen uitgeput te zijn, antwoordde 30 procent intimidatie te hebben ervaren. Bij de groep die zich niet uitgeput voelt is dat 12 procent.

Positief werkklimaat
Van Wingerden: “Uit ons onderzoek blijkt dat medewerkers die een positief werkklimaat ervaren, lager scoren op intimidatie, pesten, cynisme, uitputting en werkdruk. Daarbij zien we dat deze medewerkers meer gemotiveerd zijn, meer eigen initiatief nemen en bevlogen zijn in het werk.”

Bron: RTL Z

 

Gebied(en):

  • Psyche
  • Stress

Bron: Het Tsuru Team

Share