Top

Hatsjoe! Zo pak je dat nare koutje aan

Het is weer rode neuzen-seizoen. Ook al doe je nog zo je best het te voorkomen, voor je het weet zit je toch niezend en hoestend achter je bureau of miserabel onder een dekentje op de bank. Dokterdokter.nl vertelt je alles over verkoudheid.

Wat is verkoudheid eigenlijk?

Verkoudheid is een ontsteking van de bovenste luchtwegen, dat wil zeggen van de neus- en keelholte. Het wordt veroorzaakt door besmetting met één van de vele verschillende verkoudheidsvirussen. Griep kan soms veel op verkoudheid lijken, maar wordt veroorzaakt door een ander virus en heeft een heftiger verloop.

Hoe ontstaat het?

Verkoudheid ontstaat door contact met één van de vele verkoudheidsvirussen. Dit gebeurt meestal via druppeltjes in de lucht, dus door praten of hoesten in elkaars nabijheid. Besmetting kan ook plaatsvinden door het beetpakken van deurknoppen of bestek, en elkaar een hand geven. Het virus dringt het slijmvlies binnen van de neus of keel. Na één tot drie dagen komen de klachten opzetten.

Deze symptomen kun je verwachten

Verkoudheid begint meestal met neusverschijnselen: waterige loopneus, niezen, neusverstopping, of zogenoemde neusspraak. Soms heb je hierbij ook hoofdpijn. Na een paar dagen kan de waterige afscheiding veranderen in slijmerig, groen snot. Ook kan de ontsteking zich uitbreiden naar de lagere luchtwegen, dat wil zeggen naar de luchtpijp en bronchiën. Hierdoor kunnen klachten van heesheid en hoesten ontstaan. Soms is er ook sprake van koorts en gaat de verkoudheid erg veel op griep lijken.

Is het ernstig en wat kun je verwachten?

Verkoudheid is een onschuldige aandoening die over het algemeen enkele dagen tot een week duurt. Indien de verkoudheid gepaard gaat met hoesten, kan dat soms wel twee tot drie weken aanhouden. Heel soms kan een verkoudheid tot complicaties leiden. Hiervan zijn middenoorontsteking en voorhoofdsholteontsteking de meest voorkomende. Bronchitis en longontsteking worden zelden gezien als complicatie van verkoudheid.

Wanneer naar de huisarts?

Normaal gesproken gaat verkoudheid vanzelf over en is contact met de huisartsenpraktijk niet nodig. Het is verstandig om wel contact met de huisartspraktijk op te nemen bij klachten van benauwdheid, veel slijm ophoesten, koorts die langer dan vijf dagen duurt, of een tweede koortsperiode nadat je hersteld leek.

Wat kun je er zelf aan doen?

Er bestaat geen geneesmiddel tegen verkoudheid. Uitzieken is de enige remedie. Zorg dat je voldoende rust neemt. Veel mensen hebben zo weinig last van hun verkoudheid dat ze gewoon ‘doorhobbelen’. Daardoor lopen ze het risico dat de verkoudheid langer duurt dan wanneer ze het wat rustiger aan zouden doen.

De zwelling van het neusslijmvlies en de loopneus kunnen bestreden worden met een neusspray (fysiologische zoutoplossing, xylometazoline of oxymetazoline). Ziektegevoel en pijnklachten kunnen soms verzacht worden door het gebruik van paracetamol of een niet-steroïde ontstekingsremmer, zoals ibuprofen.

Van twee medicijnen is er wat bewijs dat ze helpen. Bij innemen van 200 tot 400 milligram vitamine C per dag tijdens een verkoudheid, dus niet van tevoren, worden de klachten wat minder en duurt de verkoudheid ongeveer een dag korter. Die hoeveelheid zit in vier sinaasappels.

Ook zinktabletten (10 mg zinkgluconaat, 6 maal daags) hebben mogelijk een gunstig effect. Maar dan moet je wel binnen 48 uur na begin van de verkoudheid met innemen beginnen.

Er lijkt in elk geval weinig over te blijven van alle huismiddeltjes en de goede raad van oma. Stomen, verkoudheidsbalsem, een grogje drinken, naar de sauna gaan en andere maatregelen, moeten we daar nu mee ophouden? Wie eerder beter wil worden, kan zich inderdaad het geld en de moeite besparen. Maar als je je altijd prettig voelt bij je vertrouwde huismiddel, dan moet je daar vooral mee doorgaan. Het feit dat je je minder beroerd voelt, is pure winst.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

In het algemeen zijn verkoudheden nauwelijks te voorkomen. Heerst er om jou heen veel verkoudheid, zorg dan dat je goed bent uitgerust. Ga op tijd naar bed en werk je niet over de kop. Hoe beter je conditie, des te groter is jouw weerstand tegen een eventuele infectie.

Dichtbij mensen met verkoudheid is de virusconcentratie het grootst. Let erop dat iemand met verkoudheid niet in je gezicht hoest, komt niet te dicht in de buurt, en was je handen goed na contact met een verkoudheidspatiënt.

Bron: RTL Nieuws

Gebied(en):

  • Voeding
  • Beweging

Bron: Het Tsuru Team