Top

Liever een baan in de buurt dan een hoger salaris

Econoom Jordy Meekes, werkzaam bij The University of Melbourne, promoveert vandaag aan Universiteit Utrecht op een onderzoek dat antwoord geeft op deze vraag. Een belangrijke conclusie: mensen die langer thuis zitten, hebben voorkeur voor een baan dicht bij huis. Dat verkiezen ze zelfs boven een hoger salaris. 

Verhuizen

Mensen zijn echter niet sneller of minder snel geneigd om te verhuizen door het verliezen van een baan. Dat wil zeggen: de huidige woonplaats is vaak leidend bij het vinden van een baan. ,,Ik volgde een groep mensen in de eerste 36 maanden na hun ontslag en keek hoe zij daarop reageerden”, vertelt Meekes, die gebruik maakte van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ten tijde van de crisis, van 2006 tot 2014. 

Mensen die werken in delen van Nederland waar de infrastructuur minder ontwikkeld is, lijken door deze resultaten waarschijnlijk kwetsbaarder bij een ontslag. Meekes: ,,We focussen vaak op salarissen om mensen weer aan het werk te krijgen, maar het zou juist lonen voor beleidsmakers om juist de nadruk te leggen op goede infrastructuur. En help mensen die minder mobiel zijn om makkelijker op een werklocatie te komen.” 

Meekes becijferde dat na een ontslag de woon-werkafstand met gemiddeld 20 procent toeneemt. ,,Hoe sneller een nieuwe baan, hoe meer de reisafstand naar werk toeneemt. De piek is dertig procent voor mensen die snel een nieuwe baan hebben. Hoe langer mensen er over doen om een baan te vinden, hoe dichter bij huis de baan is”, aldus Meekes. ,,Met lonen zien we het tegenovergestelde: het verlies van loon is klein als ze snel een baan vinden, het neemt toe als ze langer thuis zitten.”

Hypotheek

Uit het onderzoek van Meekes bleek bovendien dat mensen bij de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van het huis – wat in de crisis vaak voorkwam – sneller weer aan het werk waren, soms zelfs ten koste van hun salaris. ,,Dat betekent dat mensen inleveren op hun inkomsten omdat ze de financiële prikkel hebben snel een baan te vinden.”

Gebied(en):

  • Ambitie
  • Persoonlijkheid

Bron: AD.nl