Top

Mannen rekenen af met burn-out op kamp in de wildernis

Een week overleven in het wild om te ontstressen, zonder afleiding van wifi, werk of WhatsApp. Sinds anderhalf jaar organiseren vrienden Peter en Thijs speciale reizen in Noorwegen, waar vooral mannen met burn-outklachten op afkomen.

 

“Het kamp was eerst heel onwennig”, vertelt Jurre (29). Hij deed mee aan het ‘Back to the Wild’-kamp omdat hij merkte dat hij door zijn werk erg moe was en niet meer scherp. “Ik besefte dat ik aan de rem moest trekken en op mezelf moest reflecteren.”

Geen tijd

Direct na aankomst in het achtdaagse kamp in Noorwegen moesten horloges en telefoons worden afgegeven. “Ik vond vooral het afgeven van mijn horloge heel moeilijk”, zegt Jurre. “Ik had echt moeite om los te komen van de tijd, omdat het structuur geeft en voor mij symbool staat voor plannen maken.”

Dat gebrek aan prikkels is essentieel om echt tot jezelf te komen, zeggen organisatoren Peter Melis en Thijs Visser. Ze kwamen op het idee voor de reizen, nadat ze zelf langere tijd in de natuur hadden doorgebracht. 

Peter sliep lange tijd in een hangmat in de wildernis van Nicaragua, Thijs zeilde in twee maanden van Kaapstad naar Sint Maarten, “Toen ik in Sint Maarten aankwam was ik zo gelukkig en relaxed”, zegt Thijs. “Shit, dacht ik, er zit zoveel waarde in de kracht van de natuur, daar moet ik iets mee doen.”

Mannenkamp

 

In 2017 organiseren ze daarom hun eerste overlevingskamp, een ‘wildernis retreat’ voor mannen. “Dat er alleen mannelijke deelnemers zijn, ontstond heel natuurlijk. Wij als organisatoren zijn man, net als de lokale gids”, zegt Peter. “Na dat eerste kamp merkten we ook dat het heel tof is om zo’n week te ervaren als mannen onder elkaar. Je zou denken dat er haantjesgedrag zou zijn, dat mannen een beetje tof gaan doen. Maar we merkten juist dat dat helemaal wegzakte.”

 

Die sfeer van mannen onder elkaar leidt inderdaad tot emotionele gesprekken, zegt ondernemer Floris (30), oud deelnemer van het kamp. Hij ging mee naar Noorwegen om rust te vinden na zijn burn-out. Floris merkte dat mannen makkelijker kunnen huilen in het bijzijn van mannen. “Ik heb tijdens het kamp echt hele emotionele momenten meegemaakt”, vervolgt hij. “Het is niet zo dat tien gasten een week een beetje gaan houthakken in het bos. Iedereen komt met een verhaal.”

 

Vrouwen

 

Organisator Peter denkt dat een of meerdere vrouwen erbij de energie verandert. “Dat merk je al als een vrouw aanschuift bij een groep mannen. Het is niet beter of slechter, maar het is anders.” Toch krijgen ze vaak de vraag of vrouwen niet toch ook mee mogen. “Daarom organiseren we aankomend jaar onze eerste mixreis.”

Besjes zoeken

 

In het kamp is geen stromend water, geen elektriciteit en je mag je telefoon natuurlijk niet bij je hebben. Wat doe je dan zoal op een dag? “Je zoekt paddenstoelen en besjes, neemt een duik in het meer, maakt hengels klaar, vangt een vis. Voor je het weet is de dag alweer voorbij”, vertelt Floris. 

 

Dat rustige leven was voor deelnemer Jurre even wennen. “In het kamp is een lokale gids aanwezig en die man praatte heel rustig. Op de eerste en tweede dag dacht ik steeds: je mag wel wat sneller praten. Daarna had ik dat gelukkig niet meer”, zegt hij.

 

Contact

 

“Van tevoren dacht ik gewoon: ik trek een week de natuur in. Niet wetende dat de mannen die hiervoor kiezen allemaal wat meegemaakt hebben. De een heeft een burn-out, de ander werkt te hard, weer een ander heeft een auto-ongeluk gehad. Doordat je elkaar niet kent en samen in de natuur zit, kan je goed praten over waar je mee zit.”

Heeft het kamp Floris en Jurre geholpen met ontstressen en reflecteren? Jazeker, zegt Jurre. “Twee weken daarna heb ik mijn vriendin ten huwelijk gevraagd. Ik had daar al over nagedacht, maar tijdens het kamp heb ik besloten het echt te gaan doen. En we hebben samen een zeilboot gekocht, waarmee we vanaf volgend jaar de wereld gaan rondreizen.”

 

Ook Floris zegt veel aan het kamp te hebben gehad. “Ik kwam erachter dat je geen reet nodig hebt om gelukkig te zijn”, zegt hij. “Wat zeil, wat havermout, een hengel en mooie mensen om je heen.” Hij zegt na het kamp rustiger en relaxter te zijn geworden. “Laat de rest van de wereld maar lekker in dat hamsterwiel rennen. Ik doe er niet meer aan mee.”

Bron: RTL Nieuws

Gebied(en):

  • Stress
  • Persoonlijkheid

Bron: Het Tsuru Team