Meditatie, yoga, taichi, wandelcoaching, mindfulness: je vindt het overal
Wie tijdens de zomer in Utrecht zoekt naar een beetje stilte en bezinning hoeft niet ver te kijken. In de stad én in de regio barst het van de stilteplekken. Meditatie, yoga, taichi, wandelcoaching, mindfulness: het lijkt erop dat de stad steeds drukker wordt… met stilte.
Terwijl de één nog een biertje neemt op het terras, is Merijn de Haen van Inward Meditatie bezig met het zetten van een pot gemberthee. Die is voor straks, na de meditatie van vanavond. Iedere dinsdag komt er een groep mensen bijeen aan de Oudegracht aan de Werf 5 om daar samen te mediteren. De groep bestaat gemiddeld uit een mannetje of zes. Vanavond zijn het er vier. Ook dit keer wordt er drie kwartier – aaneengesloten – gemediteerd.
De Haen is niet de enige aan de gracht. Even verderop zit het Zentrum, voor zenmeditatie en een handvol yoga-scholen. En wie verder kijkt dan gracht, heeft nog veel meer te kiezen: een tiental taichi-scholen, meer dan twintig yogacentra, en een veelvoud aan meditatie- en mindfulnessbegeleiders.
Nu zit er bij wijze van spreken in elke straat wel één
„De persoonlijke rust wordt steeds belangrijker gevonden”, vertelt de Haen. Ook hij ziet de veranderingen in aanbod in de stad. „Als je bijvoorbeeld kijkt naar yoga-scholen dan zag je er zo’n tien jaar geleden nog niet zoveel. Nu zit er bij wijze van spreken in elke straat wel één. Dat geldt ook voor meditatiecentra, dit aanbod is de laatste jaren ook toegenomen. Zentrum aan de Oudegracht is wel een oudje, maar ik ben zelf bijvoorbeeld een van de nieuwelingen.”
Stress
Volgens De Haen is de toegenomen belangstelling en aanbod vooral te wijten aan de grote maatschappelijke veranderingen: ,,De technologie is de laatste jaren steeds krachtiger geworden, en er wordt van ons verwacht dat we ook steeds krachtiger worden. Dit leidt tot stress,” denkt De Haen. „Daarom is er steeds meer behoefte aan meditatie.”
De toegenomen maatschappelijke druk herkent ook Marianne Groen van het christelijke retraitecentrum De Spil in Maarssen. „We zijn dat gewone, die rust, reinheid en regelmaat van onze voorouders kwijtgeraakt. Door alle vormen van communicatie zijn we onbewust van onze eigen drijfveren. Het gaat allemaal om mooie plaatjes, meedraaien in het grote rad van prestatie en jezelf zichtbaar maken”, vertelt Groen. „Elk mens heeft een kwetsbaarheid, en het lijkt wel alsof daar helemaal geen ruimte voor is.”
En dat vraagt om een tegenbeweging: „Ik merk zeker een verandering in de vraag naar stilte”, vertelt Groen, die zelf in 2009 in contact kwam met stiltemeditatie, op aanraden van een vriendin. „Ik dacht: dat is helemaal niets voor mij”, herinnert Groen. „Ik vond mezelf daar te extravert voor.”
Maar de nieuwsgierigheid was gewekt. Ze boekte een reis naar Cyprus, waar die vriendin ook een cursus had gevolgd. Daarna was Groen om: „Ik ben nog nooit op zo’n mooie manier begeleid bij de reis van het hoofd naar het hart.”
Daarna volgde nog een reis naar de Jezuïeten in Engeland, waar ze werd opgeleid tot meditatiebegeleider. „Toen durfde ik het hier ook aan te bieden”, vertelt Groen over haar ervaring. „Maar hier in Nederland was er toen nog bijna niets. Nu zitten de retraites altijd vol. De vraag stijgt enorm, zo zie ik dat wel. De hele maatschappij vraagt om stilte.”
Verbroken relatie
De 41-jarige Thierry Tinholt uit IJsselstein deed twee jaar geleden een introductiecursus bij Inward, van Marijn de Haen. Hij kwam net uit een verbroken relatie en was op zoek naar wat rust en inzicht. Hij mediteerde een jaar lang elke avond twintig minuten thuis. „Al is het daarna wat minder regelmatig geworden”, vertelt Tin Holt. „Ik mediteer nu meer gericht. Als ik druk ben, of stress heb, dan ga ik toch weer even zitten. Ik heb dus veel aan die cursus gehad.”
Tinholt ziet ook de trend. „Ja het is heel erg hot. Ook bij bedrijven zie je dat er steeds vaker meditatie of yoga wordt aangeboden. Het is een gat in de markt voor zelfstandig ondernemers. Blijkbaar is er een enorme behoefte aan. Ook wel logisch, want veel rustmomenten hebben we tegenwoordig niet meer. Ook in de psychologie zie je dat het vaker wordt toegepast door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen.”
Dat het aanbod in de regio ook steeds drukker is geworden, weet ook meditatiebegeleider en auteur Peter Wilms uit Culemborg. De afgelopen jaren zag hij het aantal begeleiders toenemen, ook online: „Er wordt tegenwoordig veel op het internet aangeboden. Ook mijn meditaties zijn te downloaden op mijn site”, vertelt hij.
Of de trend in de regio doorzet, is nog maar de vraag. Wilms heeft het gevoel dat het aantal belangstellenden nu juist weer afneemt. „Dat hoor ik ook van mijn collega’s”, vertelt hij. Waar dit door komt, weet hij niet precies. Wellicht ligt het aan het online aanbod, of aan de vele begeleiders die allemaal uit dezelfde vijver vissen.
Ik hoef er niet rijk van te worden. Ik zie het groeiende aanbod vooral als iets positiefs
Maar Wilms vermoedt dat er ook een andere reden is: „Ik heb het gevoel dat het tegenwoordig allemaal vlug moet. Mensen willen snel hun behoefte bevredigen, maar dat is in mijn ogen niet wat meditatie biedt. Het draait niet om dat goede gevoel, maar om jezelf te leren kennen. Het is iets voor de lange adem.”
Bang voor concurrentie zijn de begeleiders en trainers in ieder geval niet. Merijn de Haen: „Ik hoef er niet rijk van te worden. Ik zie het groeiende aanbod vooral als iets positiefs.”
Bron: AD
Gebied(en):
- Stress
- Psyche
Bron: Het Tsuru Team