Top

Met deze (gratis) meditatie-apps kom je de winter wel door

Dagelijks even naar binnen keren met een potje ouderwets mediteren zou volgens vele onderzoeken en bedrijven alleen maar voordelen hebben. Zo zou meditatie een positieve invloed hebben op stress, focus, stemming, agressie, zelfliefde, werk en nog veel meer. Ook gewichtsverlies, betere relaties en pijn zouden consequent verminderd moeten worden. In januari (en de rest van het jaar overigens ook) klinkt dat ons als muziek in de oren, maar welke apps zijn het best?

Headspace (Gratis download, voor volledige toegang 9,99 euro per maand)

De beroemdste (en grootste) meditatie-app is op dit moment Headspace. Het bedrijf – opgezet door de Britse ex-monnik Andy Puddicombe en onlangs opgekocht door muziekstreamingdienst Spotify – belooft bijzonder toegankelijke lessen en presenteert dat zonder al te veel poespas. Headspace-lessen worden gepresenteerd met fijne animaties die uitleggen wat de voordelen zijn van meditatie en bewustzijn over bepaalde onderwerpen. 

Bijna alle lessen zijn ingesproken door Puddicombe, die met zijn Britse accent en unieke stem na een paar dagen wennen, heel vertrouwd en oprecht klinkt, zonder onzin. Lessen zijn er van tien tot twintig minuten. Je kan elke dag een nieuwe les volgen. 

Na de slaaplessen een week of twee, drie, geprobeerd te hebben, valt op dat de sessies van vijftien minuten niet als doel hebben om slaap op te wekken, maar om het hoofd leeg te krijgen voor de bedrust. Met een verrassend positief resultaat. Je slaap er beter van en wordt vrolijker wakker.

Al met al heb je voor 550 uur aan content als je de premium-versie koopt. Met de gratis versie krijg je tien dagen aan lessen, maar ook wat mini-sessies en een ademhalingstraining.

Calm (Gratis download, voor volledige toegang 9,99 euro per maand)

Calm was volgens Apple de app van het jaar voor de iPhones en iPad’s. Wij snappen wel waarom. Vanaf het moment dat je de app opent, hoor je het getik van regen of een rustige zee, met golven die breken op een wit strand. 

Bij Calm duren de dagelijkse sessies slechts vijf minuten, misschien wat minder uitgebreid, maar wel compact. Daarnaast biedt Calm een zogenaamde ‘Masterclass’ aan. Dat zijn podcasts over bijvoorbeeld slaap, relaties en angsten, gepresenteerd door relevante experts. 

Calm geeft ook aan het begin van je ‘meditatie-pad’ een soort algemene introductie van tien dagen. Daarmee leer je meteen de basics van mindfulness, zonder meteen een onderwerp volledig uit te lichten. 

Tenslotte heeft Calm ook ‘sleep stories’, verhalen voor het slapengaan. Dit zijn korte verhalen, ingesproken door beroemdheden zoals Stephen Fry, die perfect zijn voor het slapengaan. Mocht je nou in slaap vallen tijdens het verhaal, geen probleem. De app sluit zichzelf gewoon af.

Stop, Breathe, Think (Gratis download, voor volledige toegang 9,99 euro per maand)

Waar Calm en Headspace wat minder persoonlijk zijn en vooral de basics en voordelen van meditatie willen leren, kijkt de app Stop, Breathe, Think vooral naar jou. Zodra je de app opent moet je vertellen hoe je je voelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Zodra je wat gegevens invult, wordt een persoonlijke mindfulness-oefening ingeladen.

De gratis versie geeft je toegang tot ongeveer dertig lessen. De premium versie upgradet dat naar zeventig oefeningen, inclusief wat yoga-lessen en andere content. Stop, Breathe, Think is de ietwat zweverige van de drie die hier behandeld worden. Houd je dus van minder poespas, ga dan voor Headspace of Calm.

Bonus: MindFi (Helemaal gratis)

MindFi is uniek omdat het gebouwd is voor gebruik tijdens je dagelijkse levens. Het heeft lessen die specifiek gemaakt zijn voor bepaalde momenten van de dag. Denk aan de reis tussen huis en werk of tijdens maaltijden. Deze app (Headspace doet dat bij bepaalde lessen ook) moedigt gebruikers aan om met open ogen te mediteren. Ze duren ongeveer tien minuten. 

Een andere functie is de ‘deep work’-modus. Deze modus zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren op werk. 25 minuten lang worden kalmerende geluiden zoals een haardvuur of een bewegend bos afgespeeld. Daarna wordt een meditatie-sessie van vijf minuten gestart. Grappig detail: als je de app probeert af te sluiten tijdens zo’n deep work-sessie, dan krijg je een opdonder. 

Meditatie wordt nog beter met noise-cancelling headphones. Wij zochten uit wat de beste zijn. Check de resultaten hier en bekijk de allerbeste hieronder.

 

 

Gebied(en):

  • Stress
  • Ambitie

Bron: AD.nl